Иван Нейков: Измамите в НОИ Силистра вероятно са били за пенсии, близки до тавана

09:50, 10 мар 19 25 1391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С тази фалшификация, която се прави, се нанася сериозен удар над доверието на хората в НОИ. Излиза, че може да си миньор и да прекараш 20-30 години под земята, но и да не си виждал мина и да се сдобиеш със същите права. Това заяви пред bTV бившият социален министър Иван Нейков за измамите с миньорски пенсии в Силистра.

"Такова фалшифизиране е възможно само с подкрепа отвътре. Как функционира системата за определяне на пенсиите - човек, който казва, че вече има необходимите години и стаж, за да се пенсионира, събира всички документи и ги представя в НОИ. Хората, които трябва да упражняват този контрол, не само не са го упражнявали, но и са поощрявали подобни измами. Лошото е, че в НОИ има професионалисти, върху които пада това петно", смята той.

"Контрола се упражнява на ниво териториално упражнение, Там се взима решението дали да бъде признат осигурителния стаж. На местно ниво Милен Пенчев е достатъчен връх", коментира Нейков.

"Подават се документите, поема ги експерт, който да работи по преписката. Окончателното решение се взима от ръководителя на НОИ. Поне през трима души трябва да мине една преписка", обясни бившият министър.

"Ако погледнем средния размер на пенсията, едва ли тя е била целта. Вероятно, това са предположения, става дума за опит да се получат пенсии в условията на ранно пенсиониране и става дума за пенсии, близки до тавана, тоест над 800 лв.", предполага Нейков. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама