Ева Майдел: Ще спестим €60-70 млн. на година от намалените такси за преводи в евро

17:40, 10 мар 19 25 1319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-ниските такси за банкови преводи в евро в ЕС ще спестят пари на българските граждани, които изпращат или получават пари в евро. Това каза в предаването „120 минути” по bTV евродепутатът от групата на ЕНП Ева Майдел. Средно за ЕС може би ще спестим около 1 млрд. евро на година, а за България – около 60-70 милиона евро, изчисли тя.

По думите ѝ от по-ниските такси ще се възползват родителите, чиито деца учат или работят в чужбина, семействата в чужбина, които изпращат пари до България, както и българският бизнес.

„В момента, ако искате да направите един превод, той може да бъде много малък – от 10 евро например, най-вероятно ще ви се наложи около 15-20 евро такса в зависимост от банката. От декември още тази година тези такси ще бъдат приравнени към таксите, които плащаме за вътрешни преводи – от 2 до 5 лева”, каза българският евродепутат.
10 пъти по-ниски такси за банкови преводи в евро България е с най-високи такси в ЕС – между 30 лв. и 50 лв. без значение каква сума се превежда 
„С този регламент премахваме един истински двоен стандарт между еврозоната и страните извън еврозоната. За сравнение, в Румъния също има високи такси, но те са двойно по-ниски от българските такси. Тоест ние плащаме необосновано високи такси, което не искаме да позволим да се случва повече и точно затова ни се наложи да предприемем тези мерки”, изтъкна Ева Майдел.

Тя изтъкна, че втората част на регламента също е много важна – най-вече за всички българи, които използват кредитни или дебитни карти и пътуват често, както и за българския бизнес.

„В момента отиваме, използваме картата си на ПОС терминал, теглим пари, но нито знаем обменния курс, нито таксите, които ни се налагат. Научаваме това един месец по-късно, когато си получим банковото извлечение. Регламентът предвижда тази информация да се дава предварително, още когато подписваме договора с въпросната банкова институция, когато вземем нашата кредитна или дебитна карта, и също така, когато използваме картата и на банкомат – по възможно най-бързия начин – с есемес, чрез банково приложение”, отбеляза Майдел.

По думите ѝ това ще доведе и до по-голяма конкуренция между банките и в целия сектор. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама