Зехтинът предпазва от инсулт хората със затлъстяване

18:40, 11 мар 19 25 1267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зехтинът, който е част от средиземноморската диета, може да доведе до намаляване на риска от инсулт сред затлъстелите хора, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ и БТА.

Ако човек е зътлъстял и иска да помогне на сърцето си, ще е добре да включи зехтин в хранителния си режим. Оказва се, че здрави, но сериозно затлъстели хора, които консумират зехтин поне веднъж седмично, са с понижен риск от активация на тромбоцитите. Това означава, че е по-малка вероятността от образуване на съсиреци в кръвта им и следователно рискът от инфаркт и инсулт е по-малък. Получените резултати обаче не доказват, че причина за това е зехтинът.

"Става въпрос за наблюдателно изследване, то не установява причинно-следствена връзка", заяви ръководителят на екипа д-р Шон Хефрън от Нюйоркския университет. "Няма доказателства, че други храни - червено месо, масло или плодове и зеленчуци, са свързани с активация на тромбоцитите", допълва той.

Изследването, финансирано от Националните здравни институти на САЩ, е обхванало 63-ма доброволци в добро здраве, които са сериозно затлъстели - със среден индекс на телесна маса 44. За затлъстели са смятани хора, чийто индекс на телесна маса е 30 или по-висок. Участниците попълнили въпросници за хранителните си навици и начина си на живот. Учените използвали кръвни проби, за да изследват как тромбоцитите у всеки участник реагират на вещество, което може да улесни образуването на съсиреци. Било установено, че доброволците, които консумират зехтин поне веднъж седмично, са с по-малка активация на тромбоцитите в сравнение с другите участници. Колкото по-голяма е консумацията на зехтин, толкова по-малък е рискът от образуване на съсиреци.

"Фактът, че всички участници са с наднормено тегло, е важен", отбеляза Хефрън. "Получените резултати разкриват, че здравословното хранене може да има благотворен ефект, независимо от телесното тегло", казва още той.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американската асоциация за сърдечно здраве в Хюстън. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама