Шведското външно министерство привика руския посланик във връзка с шпионски скандал

11:05, 14 мар 19 / Свят 25 1073 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шведското външно министерство извика руския посланик Виктор Татаринцев и настоя един от служителите в посолството да напусне страната, съобщи шведският вестник "Дагенс нюхетер", цитиран от ТАСС.

"Мога да потвърдя, че извикахме посланика във връзка с дейността на един дипломат", заяви говорителят на министерството Патрик Нилсон.

По данни на вестника става дума за руски дипломат, който се срещнал с 45-годишен швед в ресторант в Стокхолм. Шведът бил задържан на тази среща от служители на шведското контраразузнаване по подозрение в шпионска дейност в полза на Русия, предава БТА.

След инцидента се появи информация, че дипломатът е напуснал страната, но както се изясни, това не се случило. Във връзка с това шведското министерство на външните работи поискало руснакът доброволно да напусне страната.

Шведското контраразузнаване СЕПО смята, че задържаният швед бил вербуван от агент на руското разузнаване, работещ под дипломатическо прикритие. Ако вината му бъде доказана, той може да бъде осъден на затвор от шест месеца до четири години.

Мъжът отрича вината си. Той има собствена компания в Швеция в сферата на високите технологии и работи с информация, която според СЕПО представлява интерес за чужди разузнавания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама