Консултативният съвет се събира за обсъждане на промени в Закона за горивата

07:45, 15 мар 19 / Политика 25 1115 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавните органи и лицата осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и нефтени продукти ще обсъдят анализа на Комисията за защита на конкуренция за пазара на горива. Регулаторът констатира, че законът нарушава равнопоставеността на отделните играчи на пазара.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обеща промени в нормативната база и подробно разглеждане на всички текстове, които притесняват бранша или регулаторния орган. Асоциацията на търговците и превозвачите на горива вече внесе своите предложения за промени. Очаква се това да направи и Петролната и газова асоциация.

Караниколов уточни, че по закон Консултативният съвет е органът, който ще прави предложения за изменения в законодателството. Той добави, че след като се анализират текстовете от Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, придобил популярност като закон за горивата, те ще бъдат обсъдени с всички представители на бизнеса от този сектор.

Той допълни, че измененията в закона ще бъдат изпратени и в КЗК за предварителен контрол. По думите му целта е да се създаде конкурентна среда и всички права и ангажименти да бъдат еднакви за всички.

Икономическият министър се надява в рамките на един месец промените да бъдат готови.

Говорителят на Асоциация на вносителите, производители, търговците и превозвачите на горива Симо Симов съобщи, че чрез министъра на икономиката асоциацията внася предложения за промени в Закона за горивата. Целта е повече играчи да остават на пазара и законът да е в полза на потребителите и икономиката, посочи Симов. Той информира, че в предложените от асоциацията промени е добавено, че законът трябва да контролира освен вътрешния пазар, още вноса и износа на горива. По-големите гаранции и капитал са останали, но само за фирмите, които се занимават с производство, посочи Симов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама