Близо 50 са убитите при терористичната атака в джамии в Нова Зеландия

09:15, 15 мар 19 / Свят 25 1361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

49 души бяха убити, а десетки бяха тежко ранени при стрелба в две джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия, съобщи премиерът Джасинда Ардърн, която нарече станалото „терористична атака“.

„Ясно, че станалото може единствено да бъде определено като терористична атака. От това, което знаем, тя изглежда добре планирана“, каза Ардърн.

Тя съобщи, че полицията е открила и обезвредила две взривни устройства, прикрепени към автомобили. И че Нова Зеландия е поставена в най-висока степен на заплаха за сигурността.

Премиерът Ардън съобщи, че 30 души са били убити в „Ал Нур“ – основната джамия в Крайстчърч, и още 10 в джамия в предградието Линууд.

За стрелбата са арестувани четирима души, заяви Ардърн и посочи, че те не са били в списъка за наблюдение на потенциални терористи. Арестуваните са трима мъже и една жена, съобщиха местни медии.

Един от нападателите е десен „терорист“ с австралийско гражданство, съобщи австралийският премиер Скот Морисън.

Мъж, поел отговорност за нападението, е оставил антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, информира Асошиейтед прес.

Ардърн нарече случилото се днес „един от най-мрачните дни в историята на страната“. По думите ѝ много от хората в джамията вероятно са мигранти.

Видеозапис, циркулиращ в социални медии и очевидно направен от нападател, който го пуснал пряко в интернет, докато атаката се развива, показва как той кара към едната от джамиите, влиза вътре и открива безразборен огън срещу хората вътре.

Записът показва вярващи – мъртви или ранени, да лежат на земята. Видеото беше свалено от Youtube и социалните медии.

Мъж, заявил, че бил в джамията „Ал Нур“, казал пред медиите, че мъжът бил бял, рус и носел каска и бронежилетка. Той влязъл в джамията, докато хората вътре били коленичили за молитва. „Имаше голямо оръжие… влезе и започна да стреля по всички в джамията, навсякъде“, заяви Ахмад ал Махмуд. Той и други успели да избягат, като счупили стъклена врата.

Днес от съображения за сигурност всички джамии в страната ще останат затворени. Отменени са учебните занятия. Предполага се, че няма да бъдат разрешени и планираните за днес протести на деца, които се борят срещу климатичните промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама