Бойко Атанасов е новият председател на КФН

10:00, 15 мар 19 / Политика 25 1394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът избра Бойко Атанасов за председател на Комисията по финансов надзор (КФН).

Кандидатурата му, която беше единствена, получи единодушната подкрепа на 134 народни представители. Номинацията на Бойко Атанасов за поста дойде от представителите на „Атака“ в парламента, а той заема овакантеното от Карина Караиванова място, която се оттегли от ръководството на комисията, за да се присъедини към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

След избора му Бойко Атанасов благодари на депутатите за гласуваното му доверие и положи клетва от парламентарната трибуна.

„Предстои ни много работа и се надявам, че тя ще бъде в колегиалност и активен диалог с бизнеса“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

КФН е специализиран държавен орган, който обединява регулирането и надзора на различни сегменти на финансовата система – капиталовия, застрахователния и пазара на допълнителното пенсионно осигуряване. Тя е създадена на 1-ви март 2003 г. със Закона за Комисията за финансов надзор и независима от изпълнителната власт институция, като за своята дейност се отчита единствено пред Народното събрание.

Кой е Бойко Атанасов?

Бойко Атанасов има магистърска степен по Планиране и прогнозиране на икономическите системи. Между 1996 и 2006 г. е на различни длъжности в данъчната администрация към Министерството на финансите. От 2006 до 2017 г. работи в системата на Националната агенция за приходите (НАП), включително до 2017 г. като изпълнителен директор на НАП.

От май 2017 до октомври 2017 г. е заместник-министър в Министерството на финансите с ресор оперативно ръководство и координация на дейността на дирекция „Данъчна политика“ в МФ и наблюдение и координация на дейността на НАП, агенция „Митници“, Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама