Тереза Мей иска отлагане на Brexit до 30 юни

14:18, 20 мар 19 / Свят 25 1223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е получил днес очакваното писмо от британската премиерка Тереза Мей, в което тя иска отлагане на Brexit до 30 юни, предаде Ройтерс.

Досега датата на фактическото напускане на ЕС от Великобритания бе 29 март. 

В обяснение, че Мей няма да иска дълго отлагане на Brexit в официалното ѝ писмо до Брюксел, от Даунинг стрийт заявиха по-рано, че: "Има основания на парламента да се даде малко повече време да намери път напред, но хората в тази страна вече чакат това да се случи близо три години".

Според говорител на премиера, хората са разочаровани от провала на парламента да намери решение и Тереза Мей споделя техните чувства. По закон Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март със или без сделка. След изпращането на писмото с искане за отлагане на Brexit, Тереза Мей ще замине утре за Brexit, за да обсъди вариантите с европейските лидери.

В серия от гласувания във Великобритания депутатите отхвърлиха най-напред сделката на Мей за Brexit за втори път с мнозинство от 149 гласа, след това гласуваха против излизане без сделка и накрая поискаха отлагане на Brexit. Опитът на Тереза Мей да внесе сделката  за гласуване за трети път беше осуетен от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, който постанови, че това не може да стане, ако тя не бъде променена.  

Тереза Мей утре ще бъде в Брюксел за срещата на върха на ЕС. Ако всички страни-членки на Евросъюза се съгласят Brexit да бъде отложен, британският парламент ще се заеме с приемане на необходимото за това законодателство. Мей обаче е изправена пред потенциална криза в кабинета заради задълбочаващите се разногласия между министрите.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза по-рано днес, че не очаква европейските лидери да вземат решение за отлагане на Brexit на срещата си тази седмица в Брюксел и преговорите вероятно ще трябва да продължат идната седмица:

„Моето впечатление е, че тази седмица Европейският съвет няма да вземе решение и вероятно ще трябва да се събере отново идната седмица“, отбеляза председателят на ЕК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама