Кметът на Шабла: Не бива да се допускат спекулации с темата за Шабленското езеро

16:55, 20 мар 19 / Политика 25 1365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Не зная защо точно сега стана такъв голям въпрос нивото на Шабленското езеро, но не бива да се допускат спекулации по темата. Наистина има прокопан канал към морето, но това се случи в средата на февруари. Спадът на нивото е с около 60-70 сантиметра. Миналата година по същото време имаше абсолютно същата ситуация. По-миналата също. Така е през последните години. Факт е, че има проблем, защото езерото върви към заблатяване и реално това е един от начините за опресняване на водата в него", коментира пред "24 Часа", кметът на Шабла Мариян Жечев.

По думите на кмета сигнал за опасно покачване на нивото на езерото и наводнени сгради в резиденцията край Шабла до РИОСВ е подаден в края на януари тази година, след поройните дъждове. Получено е разрешение и е прокопан канал, за да се отече водата в морето.

"Изпускането приключи в рамките на няколко дни - между 15 и 22-и февруари. Не сме заривали канала, защото той се затваря сам. Преди години имаше помпена станция, с помощта на която процесът се регулираше. И трябва да се мисли в тази насока - проблемът да се реши механично. Затова е необходим шлюз, който да се отваря при критично покачване на нивото. Имаме проект в тази насока и проектантски екип вече работи по него. Очакваме до средата на тази година да бъде одобрен. Но пак повтарям - не бива да се спекулира. Вярно е, че има и палеж в тръстиките, но не мога да кажа дали е умишлен, или не", допълни Жечев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама