Доналд Тръмп: Социалните мрежи дискриминират консерваторите

18:30, 20 мар 19 / Свят 25 1734 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп насочи вчера гнева си срещу големите социални мрежи, заявявайки, че те имат пристрастно отношение към републиканците, и ги атакува със същата жар, с каквато напада и голяма част от останалите медии, предаде БТА. 

Фокусирането на Тръмп върху социалните мрежи започна с пост в Туитър във вторник сутринта и продължи на пресконференцията с бразилския президент Жаир Болсонаро, на която той се зарадва, че десният лидер на Бразилия използва неговата запазена марка "фалшиви новини". Президентът на САЩ изрази своето недоволство от социалните мрежи, след като прекара голяма част от миналия уикенд в Туитър, където на мушката му попаднаха редица мишени, включително покойният сенатор Джон Маккейн от Аризона, компанията "Дженерал мотърс" и телевизионното предаване "Събота вечер на живо" (Saturday Night Live).

"Изглежда ако са консерватори, ако са републиканци, ако са от определена група, има дискриминация и то голяма дискриминация", каза Тръмп за технологичните гиганти. "Безусловно, виждам това в Туитър и Фейсбук", добави той.

Доналд Тръмп отново дари част заплатата си

Макар че някои директори на технологичните компании наистина да имат либерален уклон, те отдавна твърдят, че в продуктите им няма политически пристрастия. Вчера Туитър оспори изявлението на президента, като говорителка на компанията заяви, че правилата на Туитър се прилагат "безпристрастно за всички потребители, без значение от произхода или политическата им принадлежност".

Тръмп направи изказването си в отговор на въпрос дали би внесъл законодателно предложение социалните мрежи да носят отговорност за съдържанието в платформите си. Тръмп и някои негови привърженици отдавна обвиняват компаниите от Силициевата долина, че са пристрастни към тях.

Училището на Тръмп крие оценките му под натиск

"Ще трябва да направим нещо. Казвам ви, имам милиони последователи в Туитър и вече не е както преди", заяви Тръмп. "Случват се разни неща. Премахват се имена. Хората не могат да се свържат", посочи той.

След изборите през 2016 г., когато бяха изиграни от руски агенти, искащи да всеят разногласия сред американските избиратели, социалните мрежи понесоха значителни критики. Технологичните гиганти хвърлиха милиони долари, ангажираха десетки хиляди служители и направиха, по думите им, всичко възможно от технологична гледна точка, за да се борят с фалшивите новини, пропагандата и речта на омразата, които получиха разпространение в дигиталните им платформи.

Тръмп към американците: На 4-ти юли ще има слово от вашия любим президент - аз

Консерваторите недоволстват, че тези стъпки са несъразмерно насочени срещу тяхната част от политическия спектър. Тази седмица директорът на Белия дом за социалните мрежи Дан Скавино помести съобщение в профила си във Фейсбук, че временно е бил блокиран и не е можел да публикува коментари. Тръмп написа в Туитър, че ще провери този случай.

Фейсбук излезе с изявление, в което посочва, че е във връзка със Скавино. Компанията обяснява, че въведените от нея ограничения срещу автоматизираните ботове могат да имат неволни последствия и за реални хора като Скавино, но като цяло според социалната мрежа в такива случаи ограниченията продължавали не повече от час-два.

"Във връзка сме с него и му се извинихме за неудобството", заяви Фейсбук.

Доналд Тръмп получи "Златна малинка" за ролята на Доналд Тръмп

Членът на Камарата на представителите Девин Нунес, републиканец от Калифорния, съди Туитър и няколко от потребителите на социалната мрежа за над 250 милиона долара за клевета и престъпно нехайство. В иска, който беше внесен в понеделник в щата Вирджиния, има обвинения срещу Туитър, че "съзнателно приема и печели от съдържание, което очевидно е обидно, насажда омраза и оклеветява".

В иска на Нунес социалната мрежа е обвинена и че цензурира "гледни точки, с които не е съгласна", и че прилага "забрана в сянка" срещу консерваторите.

Т. нар. "забрана в сянка" (shadow-banning) позволява потребителите да публикуват свободно - но никой друг да не вижда съобщенията им. Социалната мрежа Туитър отрича да е правила това, но някои консерватори остават убедени в обратното.

По-рано вчера Тръмп написа в Туитър, че "Фейсбук, Гугъл и Туитър, да не говорим за корумпираните медии, са толкова много на страната радикалните леви демократи". Той каза на последователите си да не се страхуват. "Така или иначе ще спечелим, както направихме и преди!", добави президентът.

На пресконференцията си Тръмп заяви с ирония, без да представи доказателства или да цитира конкретни имена, че "директорите на различните компании" изпитват омраза към "определена група хора, които изглежда са на власт и които изглежда спечелиха изборите".

"Така че нещо става с тези групи хора, които ръководят Фейсбук, Гугъл и Туитър, и смятам, че трябва да разплетем това докрай", добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама