Основният свидетел по делото „КТБ“ замеси името на бивш премиер

13:02, 26 мар 19 25 1615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Някогашният доверен човек на банкера Цветан Василев - Бисер Лазов, днес е на разпит като свидетел по мегаделото „КТБ“. Около обяд разпитът на Лазов продължаваше почти два часа. Той спомена и първото име на политик в съдебната зала - това на Иван Костов, за когото каза, че се виждал с Цветан Василев, предаде БНР.

Над 20 години Бисер Лазов е бил счетоводител на фирмата на Цветан Василев. Разделят се на 20 юни - денят, в който БНБ затваря Корпоративна търговска банка. Напускайки фирмата, както Лазов през цялото време наричаше финансовата структура, на която е бил счетоводител, бившата дясна ръка на банкера Цветан Василев отива в прокуратурата с документи и подробен разказ за модела КТБ.

В началото на изложението си той обясни, че много е уважавал Василев, че е споделял бизнес вижданията му, че е мечтал с него и се е учил от него, но това е било до раздялата им. Отива във фирмата през 98-а година и твърди, че е виждал как всеки ден на адреса, на който се помещавала фирмата на Василев са влизали коли с милиони. Дотогава - 20 юни 2014 г., задълженията му са били да подготви счетоводната книга на тази фирма, където се отразявало какви пари влизали, какви пари излизали.

След като Василев през 2000 г. влиза в КТБ, поканен от 11-те собственици на офшорни фирми, той заявява пред Лазов, че трябва да се търсят политически протекции, за да може да оцелее една малка банка. В тази връзка Иван Костов е идвал в офиса му, а Василев е контактувал и с дъщерята на Иван Костов - Мина. Даже Лазов бил пращан на срещи с нея, за да уговарят общи имоти, които фирмата е наемала.

Показанията на Бисер Лазов са основата на прокурорска теза срещу съдения задочно Цветан Василев, описана в многостраничния обвинителен акт, наречен от авторите си „Общ поглед върху „Модела КТБ““.

Достоверността на показанията на Лазов е обект на задочен спор между страните от началото на процеса. Адвокати го обвиняват, че атакува Цветан Василев, за да опази себе си от наказателна отговорност, от прокуратурата пък твърдят, че хора на Василев се опитвали да профилактират Лазов, за да оттегли показанията си.

Освен Цветан Василев, който от началото на разследването е в Сърбия, подсъдими за източването на над 2,5 млрд. лева са общо 17 души. Защитават ги близо 40 упълномощени и резервни адвокати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама