На бунт срещу кариера: Има ли опасност за жителите?

09:30, 28 мар 19 25 1188 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кариера на километър от къщи изкарва на протест хората от няколко села край Велико Търново. Местните не искат в землищата им да се извършва добив на подземни богатства. Притесняват се, че така ще бъдат замърсени въздуха и природата. Десетки недоволни се очаква да блокират Община Павликени преди заседанието на Общинския съвет, където трябва да се даде зелена светлина за добиване на инертни материали. Мястото до село Димча, се оказва богато на залежи с базалт. Преди девет години започва проучване от инвеститори. Местните хора обаче са против. Изследвания показват, че ще има риск от  замърсяване на въздуха и водата.

„Всички процедури са спазени. Имаше обществено обсъждане. Стигна се до заключението, че населението е против разкриването на тези кариери. През юли 2013 г. проведохме референдум. Отново подкрепихме становището, че не желаем в землището на село Димча да има такава кариера”, заяви кметът на с. Димча Стефан Прокопиев.

Концесията е спряна, но след две години екоинспекцията във Велико Търново и фирмата отварят нова процедура.

„В нашите решения са поставени адекватни мерки, условия и ограничения, които възложителите трябва да спазват. И тези мерки са на фаза проектиране преди извършване на подготвителните работи по време на експлоатацията за всеки конкретен случай”, каза експертът от РИОСВ – В. Търново Милка Асенова.

Споразумението между екоинспекцията и фирмата е скрепено с договор към Министерството на икономиката. Той е влязъл в сила през октомври миналата година. В своя позиция от енергийното ведомство поясниха, че решението на Върховният административен съд за споразумението между РИОСВ и концесионера не е обжалвано и затова е сключен договор от 1 октомври 2018 г.. Местните обаче не са и предполагали за споразумението.

„В случая не са зачетени референдумът, решенията на двата екологични съвета.  Не можах да разбера, какво се случи между 2013 и 2015 г., за да се промени становището на РИОСВ – В. Търново”, заяви кметът Стефан Прокопиев.

При тези обстоятелства думата имат общинските съвети в Павликени и Сухиндол. Община Сухиндол вече са отхвърлили позволението. От фирмата за добив на базалт отказаха коментар по случая.

„В средата на 2018 г. разбрахме, че има подписана концесия. Учудихме се. Разчитаме на общинските съветници, които ще гласуват в четвъртък вечерта”, каза пред Нова телевизия, местният жител Мартин Маринов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама