Стокообменът с Румъния бележи ръст от близо 7% и достига 4.6 млрд. евро през 2018 г.

16:50, 29 мар 19 / Политика 25 931 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър Емил Караниколов обсъди засилване на търговско-икономическите взаимоотношения на среща с румънския му колега Николае Бадалау, министър на икономиката и с министъра на бизнес средата, търговията и предприемачеството на Румъния - Щефан-Раду Опря. Срещата беше в рамките на Съвместното заседание на правителствата на България и на Румъния, което се проведе в Букурещ.

Тримата дискутираха взаимодействието между предприятия и организации от двете страни, както и развитието на търговското сътрудничество чрез насърчаване на различни форми като бизнес-форуми, изложения и сътрудничество на пазарите на трети страни.

На срещата стана ясно, че през  2018 г. стокообменът с Румъния бележи ръст от близо 7% и  достига 4.6 млрд. евро.

„Румъния заема трето място сред експортните ни дестинации в ЕС. Отчитаме увеличаване на българския износ с над 10% за изминалата година,  но потенциалът за нарастване на обемите в двустранната търговия остава голям в сектори и клъстери за общо излизане на трети пазари като – автомобилна, хранително-вкусовата промишленост, търговия на дребно, строителството, строителни материали, търговия със суровини, текстилната промишленост, както и други сектори от взаимен интерес“, изтъкна Караниколов на срещата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама