Папата издаде нов закон срещу сексуалното насилие

16:42, 29 мар 19 / Свят 25 1125 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франциск въвежда ново законодателство срещу сексуалното насилие във Ватикана. То е част от усилията на римокатолическата църква за справяне с вълната от обвинения в сексуално насилие, отправени срещу свещеници.

Законодателството изисква длъжностните лица и служителите във Ватикана, както и тези в централната администрация (Римската Курия), незабавно да докладват за всякакви злоупотреби срещу непълнолетни и уязвими хора. Законът предвижда за провинилите се глоби и лишаване от свобода.

Съгласно новите правила всеки, който е осъден за злоупотреба, трябва да бъде “отстранен от длъжност”. Регламентиран е и срок на давност за такива престъпления, който е 20 години след като жертвата е навършила пълнолетие.

В специален декрет папа Франциск заявява, че е задължение на всеки “да посрещне децата и уязвимите лица с грижа и да създаде безопасна среда за тях”, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Старите църковни правила за справяне със случаи на сексуално насилие не обхващаха длъжностни лица и служители във Ватикана или Курията.

Новото законодателство също така изисква засилено обучение на персонала за това как да се предотвратяват злоупотреби.

Законът предвижда на жертвите и техните семейства да се предоставя медицинска, психологическа и социална подкрепа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама