Берлускони се кандидатира за Европейския парламент

17:45, 31 мар 19 / Свят 25 996 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони обяви, че ще се кандидатира за изборите за ЕП през май, защото иска да се бори за по-обединен ЕС, какъвто са си го представяли неговите основатели, предаде БГНЕС. 

82-годишният Берлускони обяви решението си по време на конгрес на своята дясноцентристка партия „Форца Италия“, чиято популярност през последните години намаля драстично. Причината – избирателите се обърнаха към политически формации в дясното пространство с ясно изразена антиимигрантска позиция и евроскептични послания, подобни на италианската партия „Лигата“.

В момента “Лигата” е начело на Италия като част от управляващата коалиция на популисткото движение „Пет звезди“. Лидерът на политическата формация Матео Салвини, който е и твърдолинейният вътрешен министър на страната, е отправил призиви за обединение на националистическите партии от цяла Европа с цел да успеят да получат повече депутатски мандати в ЕП след изборите. Целта на Салвини е да се спре процесът на европейска интеграция и да се дадат по-големи правомощия на националните столици.

Берлускони от своя страна заяви, че иска Европа „да се завърне към визията на своите учредители, които са искали една по-обединена Европа, Европа, която има обща външна политика и обща отбранителна стратегия.“

По думите му, ако обедини армиите на всички държави, Европа може да стане „световна военна сила“, която може спокойно да седи с другите военни сили на масата, на която се решава съдбата на света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама