Немската промишленост достигна най-ниското си ниво от години

16:40, 01 апр 19 25 928 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германското промишлено производство се е свило през март повече от обявеното първоначално, информира БТА.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за промишления сектор, изготвян от IHS Markit, се е понижил до 44,1 пункта през март, което е значително по-лош резултат от обявените първоначално 44,7 пункта. През февруари показателят бе на значително по-високо ниво от 47,6 пункта. Всяка стойност под 50 пункта сочи свиване на сектора.

Данните за март са най-ниските от юли 2012 година насам, когато дълговата криза в еврозоната бе в разгара си, отбелязват от IHS Markit.

Германия е в центъра на световния спад на промишленото производство, подхранван от несигурността в търговията и отслабващото търсене. Поръчките и износът намаляват с най-бързия темп от финансовата криза, като понижението се засилва заради натрупаните складови запаси.

Френското промишлено производство също се е свило повече от очакваното - индексът на мениджърите по поръчките за Франция бе преразгледан в посока надолу до 49,7 пункта.

На фона на загубата на скорост на промишлеността в двете най-големи икономики в еврозоната, перспективите за 19-членния валутен съюз са мрачни.

Доходността по 10-годишните германски облигации, които са референтни за пазарите в Европа, спадна под нула процента за първи път от 2016 година насам.

В Германия все повече компании съобщават за по-слабо търсене, свързано с несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз и сътресенията на търговския фронт, проблемите в сектора на автомобилостроенето и като цяло отслабеното световно търсене, посочва Фил Смит, икономист на IHS Markit.

За разлика от като цяло силния трудов пазар в страната, промишлените производители съкращават работни места за първи път от три години, сочат данните, цитирани от БТА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама