Ева Майдел: Българският бизнес получава нови 650 милиарда евро

10:50, 02 апр 19 / Политика 25 1328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“С приемането на Регламента по новата суперпрограма Invest EU надградих 5-годишните си усилия в рамките на този мандат в ЕП за осигуряване на повече възможности за българския бизнес. Invest EU е продължение на успешния модел на Плана „Юнкер“ с предлагане на гаранции от европейския бюджет за сфери и проекти с недостатъчно частни инвестиции.

Очертаната рамка на програмата предвижда гаранция от поне 38 милиарда евро, с която очакваме да се мобилизират поне 650 милиарда евро за следващите 7 години в сфери като климат, изкуствени интелект, кръгова икономика, социално приобщаване и умения.“  Това заяви българският евродепутат Ева Майдел след приемането на Регламента за създаването на новата програма в Брюксел. Тя работи активно по законодателството, което беше гласувано в Комисията по икономически и парични въпроси.

Според Ева Майдел рамката на бъдещата програма за инвестиции на ЕС обединява 14 различни програми в една, което ще улесни бизнеса и институциите, спестявайки им време и средства, които досега влагаха в проучване по коя програма да кандидатстват.

„Изпитвам удовлетворение от факта, че в края на моя мандат България е сред отличниците в ЕС по привлечени средства от Плана Юнкер. През последните 3 години привлякохме почти 900 милиона лева по плана Юнкер, а българският бизнес показа изключителен потенциал в боравенето с финансовите инструменти на ЕС. Гордея се и с това, че подпомогнах създаването в България на първото по рода си в Европа консултантско звено в помощ на предприемачите за кандидатстване по финансовите инструменти и програми на ЕС.

Само за няколко месеца от съществуването му звеното оказа експертно съдействие на над 300 бизнеса. Добрата амалгама между европейското финансово законодателство и ефективното му прилагане в България доведоха до конкретни резултати и успех за много български предприятия, което в крайна сметка е и смисълът на нашата работа като европейски депутати“, отбеляза още Ева Майдел.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама