Зукърбърг обяви, че Facebook не може да спре изцяло намесата в евроизборите

09:06, 03 апр 19 / Свят 25 902 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Корпорацията Facebook има добри постижения в предотвратяването на опити за намеса в избори в сравнение с 2016 г., но не може да гарантира, че сайтът й няма да бъде използван за въздействие над изборите за Европейски парламент през май, заяви нейният шеф Марк Зукърбърг, предаде БТА.

След критиките, че вероятно руски представители са използвали Facebook и други социални медии, за да повлияят на изборите, които изненадващо издигнаха на власт Доналд Тръмп в Съединените щати, Facebook мобилизира ресурси и служители, за да подобри сигурността на изборите за европарламент през май.

Facebook затяга правилата за политическата реклама преди евроизборите

Зукърбърг каза, че след 2016 г. е имало редица важни избори, протекли "относително чисто" и при ефикасни мерки за защита на честността им. "Със сигурност постигнахме значителен напредък. Но не, според мен никой не може да даде гаранции в свят, в който има държави, опитващи се да влияят на избори и да каже, че сме решили проблема", каза шефът на Facebook в интервю пред ирландската национална радиотелевизионна компания  RTE.

"Това е постоянна надпревара във въоръжаването, в която непрекъснато изграждаме защити, но и правителствата с напреднали възможности също развиват тактиките си", добави той.

Битка с фалшивите новини: Марк Зукърбърг предлага нова новинарска платформа

Под натиска на регулаторите на ЕС за по-ефикасни действия срещу чужда намеса в предстоящите избори за европарламент, Facebook миналата седмица затегна правилата за политическа реклама в Европа. Компанията освен това обяви планове за засилване на борбата с дезинформацията преди изборите и ще партнира с германската осведомителна агенция ДПА за по-стриктна проверка на фактите.

"Тук, в ЕС преди предстоящите избори ние задействаме целия спектър от стратегии и инструменти, които доказаха ефикасността си при редица важни избори досега и затова очакванията ми са добри", каза Зукърбърг в Дъблин, където е международната централа на Facebook. "Но според мен трябва да сме наясно, че някои от страните, които се опитват да се намесват, ще продължат да го правят и затова трябва да сме готови да се справим, да работим, за да успеем да се справим", добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама