Соломон Паси: НАТО си дава сметка, че проблемът му е в Черно море

10:00, 03 апр 19 / Политика 25 1013 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"НАТО си дава сметка, че проблемът му е в Черно море. С оттеглянето на Русия от ракетния договор ние изпадаме в една чисто нова ситуация. И това вчера в организацията го забелязаха и го отчетоха. НАТО започва много активно военно присъствие в Черно море, според мен много късно. Отказът от военно присъствие на НАТО изостри апетитите на Русия". Това заяви в студиото на Нова телевизия, бившият външен министър Соломон Паси.

Той е на мнение, че ако това се беше случило преди 15 години, нямаше да се стигне до проблемите с Грузия - анексирането на Абхазия, Крим и проблемите в Източна Украйна.

По думите му военното присъствие на Алианса трябва да е с усмирителен характер. „И ако ние говорим за някакво военно присъствие, то е с усмирителен характер. НАТО не е нападателна организация, тя е защитна организация. Но ако една защитна организация няма защитни сили, тя вече става уязвима", коментира той.


На въпрос дали доверието към НАТО е спаднало той отговори така: „Доверието е едно, а силата на Алианса е друго".

По повод самолетния инцидент в Северна Македония, при който загина българско семейство, бившият вътрешен министър заяви: "„Аз не бих се доверил само на телефонни разговори с една държава, която не е член на НАТО. Бих настоявал българските сили и "Гражданска отбрана", и специални сили, ако е необходимо, да се ангажират с този случай много по-плътно”.

Паси коментира и изказването на турския външен министър за оказано влияние над страната ни при гласуването на промените в Закона за вероизповеданията и позицията на нашето външно министерство. „Няма какво повече да се добави по позицията. Нека си дадем сметка, че Турция е по време на избори. А това, което вчера е казал говорителят на министъра, е фактическото извинение със запазване на лице. Те са казали "Извинявайте, но ние това го ползваме за вътрешна употреба". Изобщо не трябва много сериозно да слушаме политиците в предизборни периоди. В Турция не трябва да се говори за събития, трябва да се говори за процеси. Тя е цяла планета. Там текат процеси на ислямизация и европеизация. Турция от една страна искаше да става европейска държава, а от друга искаше да стане лидер в ислямския свят. Ердоган в момента се страхува не само за кариерата си, но и за своя живот.

„Изборите показаха, че страната е все още демократична", заключи ексвъншния министър.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама