Желязков за пакета “Мобилност”: Целта е преразпределяне на пазарни дялове

15:50, 04 апр 19 / Политика 25 1090 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“Въпреки изтъкнатите процедурни нарушения от представителите на групата на единомислещите държави и активното поведение на българската страна, Европейският парламент гласува изцяло рестриктивни текстове. Това за пореден път доказва, че целта е преразпределяне на пазарни дялове, а не подобряване на социалните условия на труд на водачите”. Така министърът на на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков коментира приетия на първо четене пакет за мобилност.

На първо четене: ЕП прие промените в пакета "Мобилност", срещу които протестираме

Припомняме, че с мнозинство от приблизително 2/3 Европейският парламент прие на първо четене предложенията по т. нар. пакет за мобилност.

“Както многократно сме изтъквали, наред с процедурните нарушения, част от гласуваните текстове противоречат на основни принципи на Европейския съюз. Европейският парламент в настоящия си състав за първи път приема толкова противоречиви текстове, съпътствани със съществени процедурни нарушения. В тази връзка, и в случай, че текстовете станат факт изразяваме сериозни опасения за начина на тяхното прилагане”, заяви още Желязков.

“Преговорният процес не е приключил. България твърдо и последователно отстоява и ще продължи да отстоява своята позиция. Ще използваме всички възможни правни инструменти, за да защитим интересите на сектора. Позицията на първо четене не е крайната позиция на ЕП. Предстои да бъдат взети решения за провеждане на т. нар. триалози и преговори със Съвета на ЕС. Твърдо сме решени и няма да допуснем провеждането на триалози в този мандат на ЕП. За това вече категорично настоях на срещата си с румънския министър на транспорта на Румъния. Работим и с държавите членки, които споделят националната ни позиция. Ще изискаме и ще настояваме следващият ЕП да направи оценка на въздействие на правила, съществено различаващи се от инициативните предложения на Комисията”, категоричен е министърът на транспорта.

“Продължаваме активно да работим по темата за обжалване на решенията на ЕП, ако станат факт. Имаме необходимата готовност да оспорим по съответния ред всеки акт, който застрашава или нарушава правата на българските компании в автомобилния бранш”, каза Желязков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама