Захариева: Не можем да сменяме законите за борба с корупцията при всеки президент

08:36, 09 апр 19 / Политика 25 1141 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"На българина му омръзна да има постоянно нов орган за борба с корупцията. БСП иска да го назначава президента, но ако беше предишният президент, щеше ли да иска същото?". Това попита вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по bTV. Законът е драконовски, най-тежкия в ЕС, защити тя сегашните нормативи.

На заседанието на КСНС предложенията на БСП ни бяха предоставени на лист, който да подпишем, заяви външният министър. Според нея думите на Нинова преди заседанието, и написаните опорни точки, представени като общ документ на КСНС, са били абсолютно еднакви.

Г-жа Нинова предложи, преди да влезе на КСНС, нов закон за КПКОНПИ, като започна КСНС, президентът предложи същото, отбеляза съвпадението дипломат номер едно. 

Борисов и Радев на двата полюса след КСНС

От ГЕРБ нито е имало бранене на статуквото, нито обвиняване на медиите, категорична е Захариева. 

Според нея БСП има двоен аршин в борбата с корупцията, и даде за пример изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, че когато става въпрос за разследване на злоупотреби с имоти на членове на БСП, Нинова препоръчва да се изчака да приключи разследването; а когато става въпрос за злоупотреби при ГЕРБ, се съмнява в разследващите органи.

Нинова: Не се прие да имаме нов антикорупционен закон

Това е втори КСНС, който президентът свиква за две години, като на първото заседание бяха предложени три общи решения, от които не беше прието само едно. То беше да има промяна на Наказателния кодекс, който да включи специална точка за корупционни престъпления. Само БСП гласува против тази точка при гласуването на промените в НК, допълни Захариева.

На българите им писна да се говори за нов закон всеки път, когато има проблеми. Най-много се притеснявам от писането на закони без експертно обсъждане един месец преди изборите. Очевидно болката на БСП е, че шефът на КПКОНПИ се назначава от Президента, а не от НС, допълни външният министър.

Турция не се извини на Борисов заради религиозния закон

България отложи посещението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу като дипломатически знак, заяви още външният министър. Според турския дипломат номер едно промените в българския Закон за вероизповеданията били насочени срещу правата на всички религии и Анкара трябвало да се намеси, след което България е променила закона. По-късно от министерството на Захариева заявиха, че злонамерени кръгове искат да навредят на турско-българското приятелство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама