Радев представи на шейха на Катар проект за биотехнологичен парк

17:14, 11 апр 19 / Политика 25 1352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев е представил на шейх Ал-Тани проект на пловдивския университет за изграждане на биотехнологичен парк, в който да се развиват водещи технологии и в областта на медицината, козметиката, преработката на храни и устойчиво земеделие в области с екстремен климат. Това съобщи държавният глава, който е на официално посещение в арабската държава. Двамата с шейха имаха среща „на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между двете делегации.

"И в Катар са силно заинтересовани да инвестират в този център за модерни биотехнологии. Ефектът ще бъде и за Катар. Това, което му казах като начални цифри за тези двата центъра няма проблем, въпросът е в технологията как точно ще го направим. Знаете, всичко трябва да бъде изключително прозрачно, всичко трябва да бъде доказано като разход и като ефективност", коментира президентът.

Емирът на Катар е поел ангажимент за финансова подкрепа при изграждането и оборудването на обучителен център за български деца в София, съобщи още президентът.

„Това е една инициатива, по която вече повече от година президентската институция работи и която аз приемам като мой личен дълг да се случи в България. Всичко трябва да бъде изключително прозрачно и да бъде доказано като разход и като ефективност“, заяви държавният глава. Той подчерта огромния обществен ефект на проекта, сред целите на който е безплатното обучение на деца в перспективни дисциплини в областта на иновациите и информационните технологии. „Ние сме отговорни днес за бъдещето на нашите деца, така че те да не бъдат отново евтините работници в своята страна, да не бъдат „сивото вещество“, което изтича навън“, каза президентът и допълни, че с такъв обучителен център България има потенциал да задържи в родината им способните млади българи и дори да привлича специалисти от чужбина.

Радев и Ал-Тани са обсъдили и възможностите за катарски инвестиции и в инфраструктурни проекти у нас. "Отново има интерес за съживяване на катарски инвестиции в коридорите Север Юг, магистралата Русе-Свиленград, тунелът под Шипка“, посочи още Радев.

Радев откри българо-катарски бизнес форум и се запозна с дейността на фондация "Катар", създадена преди повече от 20 години. Организацията инвестира в образование и наука.

Емирът на Катар гостува на българския президент преди година. Тогава енергийните министерства на двете държави подписаха меморандум за сътрудничество, според който София и Доха ще си партнират при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен природен газ от Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа. Бяха обсъдени и възможностите за привличане на катарски инвестиции за изграждането на инфраструктурата у нас, а Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани изрази надежда българо-катарските проекти да бъдат успешни:

"Договорихме се за няколко стъпки за сближаване между двете страни, в частност в сферата на инвестициите. Много се надявам тези проекти да бъдат успешни".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама