Нено Димов: За осем години замърсяването на въздуха е намаляло с 60%

11:07, 12 апр 19 / Политика 25 1415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За един период от около 8 години, от 2011 до 2018 г., близо с 60% са намалели превишенията на замърсяване на въздуха в станциите, които правят мониторинг на чистотата на въздуха в страната. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на официалното откриване на второто издание на Европейската конференция за качеството на въздуха – SOFAIR.

През 2011 г. само в девет от тези станции са били постигнати средноденонощните превишения на годишна база, което е 75% непостигане на нормите. През 2018 г. 29 станции показват постигане на нормите, което е 75% за 8 години. Това е резултат от -75 до + 75 %, което е забележително, подчерта министърът.

ЕК: България е сред държавите с най-голяма смъртност заради мръсен въздух

Димов постави на първо място изискванията към качествата на горивата и в момента Министерството на земеделието работи по наредба, която да приложи тези норми в рамките на дървесината брикетите и въглища. Втората, много важна промяна в закона, е кметовете да постигат успехи, а не да изпълняват програми, защото ние искаме резултати, заяви Димов и подчерта, че основните замърсители са битовото отопление, транспортът, икономиката и индустрията.

Министърът припомни, че България е била осъдена от съда на ЕС за 28 града през 2017 заради мръсния въздух.

„По предварителни данни 9 града вече са извън този списък, защото покриват изискванията. В края на този месец се очаква да излязат окончателните резултати“, поясни още той и направи равносметка на постигнатите резултати в София по отношение на опазването на чистотата на атмосферния въздух.

Общинарите ще подобряват въздуха в София със средства по ОПОС

„През последните 3 години в София в няколко от петте станции има драматично подобрение на показателите през зимния период, който е от октомври до март. Ако станцията в Дружба през отоплителен сезон 2015/2016 е имала 68 превишения то през 2018/2019 те са 16. Станцията в "Младост" отчита намаления от 46 на 32“, обобщи Димов.

Според него обаче проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността, затова правителството работи за повишаване на доходите на населението.

„Основният приоритет на МОСВ за моя мандат е качеството на атмосферния въздух. Неслучайно въздухът, защото той е един от най-съществените проблеми на околната среда, който не е толкова проблем на околната среда – той е проблем на градската страна, който засяга здравето на гражданите. Той обхваща цял един спектър, покриващ манталитета на една държава“, заяви Димов.

Замърсяването на въздуха убива повече хора отколкото пушенето

Той посочи, че икономическото развитие е пряко свързано с качеството на въздуха.

„Проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността. Той е концентриран там, където живеят хора, които нямат достатъчно възможности. Затова приоритетът на правителството за повишение на доходите е пряко свързан с подобряване качеството на въздуха. Това води като цяло до опазване на околната среда“, подчерта министърът и добави, че над 44 млн. лв. ще получи Столична община, които ще бъдат инвестирани в домакинствата с оглед подобряване на околната среда.

„Това ще стане и на още 5 места. Правим всичко възможно, за да го осигурим и на други български общини, които да започнат да полагат мерки в тази посока“, каза още той.

Димов посочи още, че в национален мащаб остават 25% от станциите, които не отговарят на изискванията и изрази надежда, че в следващите 2-3 години ще успеят гражданите да се похвалят с факта, че дишат чист въздух.

На свой ред, домакинът на конференцията, кметът на София Йорданка Фандъкова, обяви, че в рамките на една година 10% от софиянците оставят колите си в дните, в които има превишение на фини прахови частици.

Замърсеният въздух нанася поражения на интелекта ни

„За нас чистотата на атмосферния въздух е един от ключовите приоритети, по които работим заедно с Общинския съвет и заедно с всички институции. Качеството на въздуха от тема, която преди години беше по-скоро експертна и обект на международни дебати, в последните години се превърна в тема от ежедневните разговори на гражданите и част от решенията на градско ниво, които ние взимаме“, каза тя и подчерта, че 70% от хората смятат, че проблемът е решим с тяхно лично участие и са готови да се включат в решаването му.

Фандъкова подчерта още, че освен тези 10% от софиянци, които вече оставят колите си в дните, в които общината обявява, че има замърсяване над нормите, още 20% декларират готовността да го направят, ако нямат неотложен ангажимент.

„Това е огромен потенциал за съучастие и от нас зависи да привличаме все повече хора към малките, но всекидневни стъпки към преодоляване и ликвидиране на замърсяването“, заяви Фандъкова.

Тя посочи, че цел на Общината е да се използват високо технологични изследвания за качеството на въздуха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама