Крави са сред първите потребители на 5G

12:20, 14 апр 19 / Култура 25 1475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки британски крави вече ползват мрежова технология от пето поколение (5G). Пилотният проект в няколко села на Острова цели да изследва предимствата на предаването на данни от датчици, поставени на животните, по 5G мрежа.

Технологията 5G повишава не само скоростта на предаване на данни през мобилните мрежи, но и разкрива нови възможности за развитие на интернет на нещата. В случая, става въпрос за… интернет на животните.

Компанията Cisco Systems, която разработва инфраструктура за 5G мрежи, е изградила тестващи 5G щандове в три селски района на Обединеното кралство по проект, финансиран от правителството, съобщи Ройтерс.

В центъра за селскостопанско инженерство Agri-EPI Centre, разположен в югозападната част на кралството, кравите са едни от първите потребители на 5G. Около 50 добичета от общо 180 в стадото са снабдени с ушни сензори за здравен мониторинг и интелигентни нашийници с 5G връзки, които контролират роботизирана доилна система.

Когато кравата е готова за доене, тя се приближава към портата на доилната платформа, която се отваря автоматично. Устройство разпознава кравата с цел точно фиксиране на доилната машина. Твърди се, че приспособленията не увреждат кравите, а наблюдението им позволява бързо откриване на признаци за нарушения.

Според организаторите, с подобни изпитания ще бъдат оценени ползите от предаването на данни от сензорите през 5G мрежа, вместо чрез PC-тата на фермата и сравнително бавната широколентова връзка.

Фермата, създадена от центъра Agri-EPI с подкрепата на Британската агенция за иновации, използва и други напреднали технологии, включително автоматични четки, които започват да се въртят, когато кравата се отърка в тях, щори, контролирани от показателите за времето навън, и интелигентна система за хранене.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама