Лекото увеличаване на физическата активност удължава живота

15:10, 15 апр 19 25 1231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Независимо какво е фитнес нивото ни, добавянето на малко физическа активност може да удължи нашия живот, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

"Хората смятат, че трябва да започнат с интензивни физически упражнения, за да бъдат във форма - заяви Елин Екблом-Бак от Шведския институт за здравни науки и спорт в Стокхолм. - Нещата обаче не са толкова сложни. За повечето хора малко по-голямата ежедневна физическа активност, свързана например с изкачване на стълби, придвижване с велосипед до работното място, е достатъчна, за да осигури ползи за здравето, при положение че фитнес нивото им е ниско.".

Изследването е обхванало над 316 000 души на възраст между 18 и 74 години в Швеция, чийто кардиореспираторен фитнес бил проследен между 1995 г. и 2015 г. Рискът от смърт вследствие на всякакви причини и в резултат на инфаркт и инсулт намалял с 2,8-3,2 процента за всеки увеличен милилитър в данните за VO2 max - максималното количество кислород в милилитри, което може да се усвои за минута на килограм телесно тегло. Ползите от увеличената физическа активност били забелязани у мъжете и жените от всички възрастови групи и на всички фитнес нива.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Европейското дружество по кардиология в Лисабон.

"Важно е да се отбележи, че увеличаването на фитнеса е от полза, независимо каква е била стартовата позиция - поясни Екблом-Бак. - Това навежда на мисълта, че хората с ниски нива на кардиореспираторния фитнес извличат най-голяма изгода от увеличаването на фитнеса им."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама