Частните болници искат истински реформи

18:45, 15 апр 19 25 1393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Хаотичните действия не решават проблемите, а само ги задълбочават." Това заявяват в своя официална декларация от Националното сдружение на частните болници.

По думите им нарастващото напрежение в последните седмица оказва негативно влияние върху работата им.

Те призовават Министерски Съвет да спре с бюджетните еквилибристики, а Министерството на здравеопазването да даде път на истинските реформи.

"Всяко отлагане ще струва скъпо на всеки от нас и на цялото общество", категорични са от сдружението.

Те уточняват, че макар да не са съгласни с някои от обявените искания, според тях протестът на медицинските работници и фелдшерите има основание.

Във връзка с отпускането на 50 млн. лв. за увеличаване на заплатите на медицинските сестри, те поставят запитване към министър-председателя какво ще стане със заплатите на хилядите медицински специалисти, работещи в извънболнични или частни лечебни заведения.

От Националното сдружение на частните болници питат премиера още дали по този начин не се нарушава Конституцията, като се третират нееднакво медицинските специалисти.

"Не се ли нарушават по този начин и европейски директиви, които забраняват държавното подпомагане на търговски дружества?", пише още в деклрацията им.
 
От сдружението са категорични, че всяка намеса във финансирането на системата за здравеопазване води до дискриминация, вътрешно противопоставяне и нестабилност.

Според тях диспропорциите в заплащането на труда на лекарите и медицинските специалисти, не може да се преодолеят с еднократни действия.

Те са категорични, че се включват активно в дискусиите за изграждане на нов модел на здравно осигуряване, който да осигури достатъчно средства за функционирането му и правилното им разпределяне, да постави пациента в центъра на системата, да премахне всякакви монополи и осигури условия за стимулиране на честната конкуренция.

По думите им обаче вместо това са получили нови лимити - на средства, на легла, на лекарства, забрана за разкриване на нови болници и структури, на нови дейности и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама