Росен Желязков: Не сме загубили битката за пакета „Мобилност”

09:31, 18 апр 19 / Политика 25 1265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Не сме загубили битката за пакет „Мобилност”, каза в сутрешния блок на bTV транспортният министър Росен Желязков. По думите му пакетът няма да бъде във вида, в който е гласуван в пленарната зала на този Европейски парламент.

Министърът изтъкна, че не се е стигнало до триалози между ЕП, ЕК и Съвета на ЕС и в рамките на този парламент няма да има законодателни изменения, гледани на второ четене.

Новаков: Гласуването на пакета „Мобилност” беше диктат на мнозинството

Неговите очаквания са триалозите да се провеждат по време на финландското председателство. "Възможно е обаче да се върне за ново разглеждане в транспортната комисия", уточни Росен Желязков.

„На всички е ясно, че в „Автомобилна администрация” корупция има”, отбеляза още Росен Желязков. Дали тя е ниво рушветчийство, или на ниво по-големи взаимоотношения, би била невъзможна, ако няма тясно корелиране между контрола по пътя и издаването на разрешения и лицензи от страна на самата администрация.

Ангел Траков: След гласуването на пакета „Мобилност” със сигурност ще има фалити

По отношение на функционалните и структурни промени до два месеца ще съобщим какви са мерките, в това число и намаляването на административните предпоставки – разрешителни и лицензионни, които дават възможност за „тясно” взаимодействие между бизнеса и администрацията.

Министърът се е срещнал с турския посланик у нас във връзка с проблема на българските превозвачи, блокирани на границата с Турция заради неплатени глоби. Желязков уточни, че правилата в Турция не са нови, а става въпрос за интеграция на тол системата заедно с граничната и митническа система.

Желязков за пакета “Мобилност”: Целта е преразпределяне на пазарни дялове

По думите му затруднения има само на един граничен пункт с Турция – „Капитан Андреево”. На останалите пунктове няма сигнали за подобни случаи. „Правилата в Турция са такива, че ако не се платят такси и глоби, превозното средство не може да премине границата”, отбеляза Росен Желязков. По думите му турският посланик е уверил, че няма преднамереност към български превозвачи.

Транспортният министър е получил сигнали за прекомерност на глобите и за неизясненост на основанията, на които са налагани. „Имам уверението от турска страна, че тези случаи ще бъдат разгледани и ще се даде по-голяма информираност за правилата. Те могат да бъдат оспорвани и по основание, и по размер, но след тяхното заплащане”, заяви Желязков.

България и Румъния със стратегически общи действия по пакета "Мобилност"

„България също предстои да въведе тол система, която ще бъде интегрирана с граничните и митнически бюра. Предполагаме, че началният период също ще ни изправи пред подобни трудности”, допълни той.

На този етап България няма отношение в разследването на самолетната катастрофа в Северна Македония, при която загина българско семейство, каза още министърът в разговора. Според международните правила първо разследването се води от страната, на чиято територия се е случил инцидентът, второ – в страната, където е регистрирано въздухоплавателното средство, и чак тогава страната, чиито граждани са загинали или потърпевши в такъв инцидент, уточни той. Предложихме на македонските колеги подкрепа и експертиза, на този етап те водят разследването от свое име, отбеляза още Желязков.

Според министъра всеки казус от „Апартаментгейт” е различен по своя характер, така че фактите и обстоятелствата принадлежат на анализ и на контрол от страна на тези, които имат компетенциите за това.

„Всеки отделен случай трябва да се проверява от различни страни. Когато човек влиза и пребивава във властта, трябва да е ясно, че има някои репери, които са по-чувствителни, отколкото за човек, който е извън властта – употребата на власт, злоупотребата с властта. Властта не принадлежи само на управляващите, а и на тези, които искат да управляват, затова стандартите, които са наложени, важат за всички”, посочи Желязков.

В България има ясно законодателство по отношение на имуществото на лица, заемащи публични позиции. Всички източници са открити, всеки може да направи проверка за това кой как влиза и как излиза от властта”, подчерта министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама