Девет храни, които една жена трябва да избягва, ако се опитва да забременее

15:40, 22 апр 19 25 1593 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изборът на храна невинаги е лесен - особено когато сте бременна и разглеждате изцяло нов набор от правила за хранене. Време е за диетични промени, дори и само да започнете да мислите за зачеване.

Част от това е да се ядат достатъчно плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни - храни, които винаги са полезни за вас - но по-критични са храните, които трябва да избягвате, когато се опитвате да забременеете. Изкуствените съставки, синтетичните хормони и потенциалните замърсители биха могли да направят зачеването по-малко вероятно и дори да бъдат вредни за потенциален плод.

Ние трябва да кажем: Не се побърквайте, ако наскоро сте изяли някое от тези неща - те вероятно няма да причинят много вреда в умерени количества. Но ако искате да сте в безопасност, най-добре е да сведете тези храни до минимум, когато се опитвате да забременеете, и да ги държите предимно извън списъка, след като получите положителен тест.

1. Риба с високо съдържание на живак

Живакът може да увреди нервната система, което означава, че консумирането на богати на живак морски храни като риба меч и риба тон по време на бременност може директно да навреди на плода, казва Кендра Толбърт, RD (FDA наскоро актуализирала своите насоки за безопасни и опасни решения; виж ги тук .) Консумирането на риба с висок живак преди бременност може да създаде запаси от живак в тялото ви, което също може да повлияе на развитието на нервната система на бебето. "Феталната нервна система се формира преди повечето жени дори да знаят, че са бременни", обяснява регистрираният диетолог Сузана Фишър. Живакът може да намали плодовитостта.

2. Сода

Някои проучвания също така свързват содата - както диетична, така и обикновена, с намаляване на плодовитостта. „Смятаме, че това е комбинация от възпаление и метаболитни промени, причинени от прекалено много подсладители с кръвна захар и изкуствени подсладители, променящи чревните бактерии“, казва Толбърт. Плюс това, много безалкохолни напитки идват в контейнери, които имат BPA и други химикали, които може да искате да избегнете.

3. Транс мазнини

Транс-мазнините, които се намират в храни като някои чипсове или пуканки за микровълни, печени изделия и пържени храни, могат да причинят възпаление и инсулинова резистентност, което намалява плодовитостта, казва Толбърт. И в излишък те могат да увредят кръвоносните съдове, нарушавайки притока на хранителни вещества към репродуктивната система. Мъжете също трябва да преминават лесно при транс-мазнини, докато двойката се опитва да зачене, защото намалява броя и качеството на спермата.

4. Храни с висок гликемичен индекс

Ако искате да увеличите плодовитостта си, избягвайте храни, които увеличават кръвната Ви захар, особено ако не ги съчетавате с храни, които забавят това покачване. "Кръвната захар може да предизвика възпаление, да промени хормоните ни и да попречи на овулацията", казва Толбърт. Опитайте се да избирате бавно освояващи се въглехидрати, като пълнозърнест хляб и тестени изделия или кафяв ориз, по-рафинирани, когато е възможно, и ги комбинирайте с протеини, фибри и здрави мазнини.

5. Нискомаслени млечни продукти

Нискомаслено мляко, кисело мляко и други млечни продукти може да съдържат андрогени, мъжки хормони, които се оставят в мазнините, казва Толбърт. Тези храни и напитки могат да стимулират тялото ви да произвежда андрогени, които могат да попречат на менструалния цикъл.

6. Излишък от алкохол

Алкохолът трябва да се ограничи до 7 напитки седмично. Той, подобно на живака, може да допринесе за безплодието и изчерпва тялото ви с витамин В, който подобрява шансовете за бременност и поддържа растежа на плода.

7. Непастьоризирани меки сирена

Сирена като Бри, Рокфор, Камембер и Горгонзола имат по-висок риск да съдържат листерия, което може да увеличи риска от спонтанен аборт.

8. Яжте месо

Обработеното месо като месо от обяд и хот-дог, както и пушена риба, също са уязвими към замърсяването с листерия. Ако искате да ядете месо от деликатеси, е препоръчително то да мине през термична обработка, за да изчезнат бактериите.

9. Сурови животински продукти

Сурово месо, морски дарове и яйца може да съдържат салмонела, колиформни бактерии или токсоплазмоза, които могат да заразят плода, ако преминава през плацентата. Уверете се, че всички животински продукти се приготвят добре и пропуснете сушито, каркасото и други подобни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама