Руснаците пестят от алкохол, храна и обувки

11:50, 23 апр 19 / Свят 25 1135 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руснаците се опитват да спестяват от алкохол и обществено хранене, но не им се получава. Дори за по-малък брой покупки те харчат повече пари. Това пише списание „Форбс“, позовавайки се на данни от изследване на компанията Deloitte.

На фона на намаляването на доходите, значителна част от руснаците започнаха да правят по-малко покупки и по-рядко отиват на места за обществено хранене. Голяма част от участниците в проучването са по-малко склонни да купуват най-разнообразни групи стоки в магазините. 32% от анкетираните са по-малко склонни да купуват готови храни в магазините, алкохол - 31%, дрехи - 37%, обувки - 33%, електроника и домакински уреди - 34%, пише БГНЕС.

Според авторите на изследването такива резултати могат да се обяснят с два фактора. Първо, нарастващото използване на онлайн канали за пазаруване. Второ, гражданите се стремят да намалят разходите си при спад на доходите и повишаването на цените.

През последните пет години, според Росстат, реалните доходи на руснаците са паднали или са в стагнация, което обаче дълго време не е повлияло на потреблението - руснаците упорито поддържат предишното си ниво на потребление, първо поради спестяванията, а след това и от заеми, обяснява партньорката на Deloitte Оксана Жупина. "Въпреки това миналата година нивото на дълговото натоварване е нараснало толкова много, че сега гражданите са принудени да намалят своята потребителска активност", казва тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама