УНСС сигнализира, че е заплашен от фалит

12:50, 23 апр 19 25 1193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) сигнализира с отворено писмо до медиите, че е заплашен от фактическа неплатежоспособност.

Причината се крие в обещани, но неизплатени средства в размер на 15 милиона лева от държавата в лицето на Министерство на финансите и Министерство на образованието и науката, с които трябваше да бъде изграден нов корпус.

Изграждането му започна през 2016 г. след спечелен конкурс за 4,5 милиона лева европейски финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж". Министерството на финансите обещава 7,5 милиона лева съфинансиране, а Министерство на образованието - също 7,5 милиона лева, разпределени на равни траншове за три години. Изграждането на новия корпус, което трябваше да приключи през юни т.г., бе спряно през 2017 г. заради липса на средства.

От УНСС заявяват, че са сигнализирали още в края на 2017 г., но отговор от институциите няма.

На 16 април 2019 г. изпълнителят на проекта е отправил покана за доброволно изпълнение на текущите задължения по проекта от страна на УНСС. От университета посочват, че сметките могат да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите.

От УНСС настояват да се осигурят необходимите допълнителни средства за изпълнението на проекта в размер на 10,3 милиона лева.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама