Нели Огнянова: Мандатът на генералния директор на БНТ се прекратява само с решение на СЕМ

10:19, 24 апр 19 25 1036 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специалистът по медийно право Нели Огнянова коментира доколко Законът за радио и телевизия може да насочва Съвета за електронни медии как да действа в процедурата при избор на нов генерален директор на БНТ. Това предизвикателство застигна преди два дни СЕМ (който междувременно готви конкурс и за нов генерален директор на Българското национално радио), след като Софийският градски съд потвърди присъдата за шофиране в нетрезво състояние на генералния директор на БНТ Константин Каменаров, което прави невъзможно оставането му на поста.

„Законът по начало пази генералните директори на БНТ и БНР от незаконна намеса. Не би следвало да има предсрочно прекратяване на мандатите, но все пак законът урежда един кръг от хипотези, в които това се налага да се случи“, коментира Огнянова пред БНР.

„Една от хипотезите е подаване на оставка доброволно от генералните директори. Други хипотези са фактическа невъзможност и несъвместимост със закона“, допълни тя. „Това, което в момента протича пред очите ни, е наличие на влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление и също така законът предвижда, че може да има предсрочно прекратяване на мандат на генерален директор при груби или системни нарушения на принципите на радио и телевизионната дейност“, уточни още Огнянова.

„Законът трябва да се прилага по този начин спешно, веднага в часовете, следващи оповестяването. Струва ми се, че телевизията вече е имала такива случаи“, коментира тя.

„Законът предвижда, че предсрочното прекратяване става все пак с решение. Дори при оставка, дори при влязла в сила присъда трябва да има заседание и трябва да има решение на СЕМ, с което да има предсрочно прекратяване на мандата“, посочи още Огнянова.

„Имаме вече практика - този тип заседания приключват в две точки: първата точка обикновено е свързана с решението за предсрочното прекратяване на мандата, а втората точка обикновено е посветена на перспективата“, коментира още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама