Радан Кънев: Излязох от властта по-беден, отколкото влязох

18:37, 24 апр 19 / Политика 25 1264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Декларирал съм всичките си имоти. Нямам нищо, придобито след 2007 г., когато влязох в политиката. Имам половин апартамент заедно с брат ми, купен преди години с наследство от баща ми, както и един апартамент, купен заедно със съпругата ми, който още изплащам. Нямам тераси, мезонети, нито сделка, която да е на данъчна оценка. Всичко, което съм подписал, е на реална цена”.

Това заяви пред bTV водачът на евролистата на „Демократична България” Радан Кънев във връзка с „Апартаментгейт”. По думите му „Демократична България” не участва в тази компроматна кампания между БСП и ГЕРБ, които „буквално се замерват с компромати”.

При нас има два вида хора – едните, които не са били във властта, и другите, които сме били в нея и сме излезли по-бедни, отколкото сме влезли. Поради тази причина не могат да ни хванат в тази гнусотия, която се случва в момента”, коментира Кънев.

Правосъдието – родното и европейското

„Българските граждани чакат правосъдие от Европа. Хората имат прекомерни очаквания от европейската прокуратура и се надяват, че тя ще може да разследва всичко в България, което не е точно така”, заяви още Радан Кънев.

Според него темата за европейското правосъдие е може би най-важната за процеса на консолидация, за единственото и силата на Европейския съюз.

„Който и да отиде в Брюксел като евродепутат, ако иска да отговори на очакванията на българите, трябва активно и неуморно да работи за това да има по-силно европейско правосъдие. Без съмнение това ще е моята роля в Европарламента”, каза Кънев.

„Търсят се всички възможни начини да се изхитрее и българските евродепутати защитават хитреенето. Ще имаме много да работим за това да променим ганьовския стил на правене на политика”, допълни той.

Кънев коментира и сделката за „ЧЕЗ България”:

ВТБ е ключовият играч на трите мегаскандала в последните 10 г. – КТБ, БТК и „Булгартабак”. Това очевидно е банка, която в българския бизнес играе една сенчеста игра.”

По думите му „Еврохолд” очевидно няма опит.

„Цялата държава скочи срещу Гинка Върбакова, която все пак е в енергетиката, а „Еврохолд” няма нищо общо с нея. Защо никой не скочи?”, попита Радан Кънев.

„Целият закон за КПКОНПИ е упражнение по излишна бюрокрация. Трябва да има закон, но да създаваме допълнителни бюрократични структури, които да вършат работата на НАП и прокуратурата, е излишно. Дали доходите отговарят на имуществото е работа на НАП и там работят истинските професионалисти. Дали има извършено корупционно престъпление е работа на прокуратурата. КПКОНПИ се превърна в една структура за тормоз на бизнеса - за съжаление поредната”, смята Радан Кънев.

„Настроенията сред малкия и средния бизнес към властта са унищожителни - усещането за ежедневен рекет, за тотален тормоз и опит партийното да замести администрацията и да се извършва рекет върху бизнеса. Моята задача е да не допусна този гняв да прелее гласове на антиевропейската БСП”, заяви Кънев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама