Увеличава се броят на пациентите, които се хоспитализират след преяждане и злоупотреба с алкохол по празниците. Това заяви в интервю за Агенция "Фокус" д-р Даниела Томова, старши лекар в клиниката по гастроентерология към ВМА за преяждането по празниците. Тя уточни, че такава е тенденцията през последните години.
,,По Великденските празници причина за хоспитализациите са жлъчните кризи. Това се случва при пациентите, които имат камъни в жлъчния мехур. Употребата на големи количества яйца може да доведе до жлъчни кризи. Преяждането с козунаци, с месо може да доведе до възпаление на гастрити, язви. Суровите плодове и зеленчуци, особено салатите води до обостряне на колита'', коментира още д-р Томова.
По думите ѝ приемът на голямо количество храна и алкохол може да доведе до обостряне на панкреаса и до така наречените панкреатити.
,,Периодично след тях следва хоспитализация до болнични заведения'', допълни още специалистът.
Расте броят на хората, постъпващи в болница след преяждане и препиване по празниците
11:20, 27 апр 19
25
1546
Шрифт:
Последни новини

Специална селекция дамски смартчасовници с до 300 лв. отстъпка от А1 през март
15:05, 13 мар 25 / А1
Най-доброто от „Оскарите“ и световното кино – сега в A1 Видеотека
12:45, 12 мар 25 / А1
А1 стартира предварителните поръчки за новите Nothing Phone 3a и 3a Pro
15:39, 11 мар 25 / А1
Добави коментар