Увеличава се броят на пациентите, които се хоспитализират след преяждане и злоупотреба с алкохол по празниците. Това заяви в интервю за Агенция "Фокус" д-р Даниела Томова, старши лекар в клиниката по гастроентерология към ВМА за преяждането по празниците. Тя уточни, че такава е тенденцията през последните години.
,,По Великденските празници причина за хоспитализациите са жлъчните кризи. Това се случва при пациентите, които имат камъни в жлъчния мехур. Употребата на големи количества яйца може да доведе до жлъчни кризи. Преяждането с козунаци, с месо може да доведе до възпаление на гастрити, язви. Суровите плодове и зеленчуци, особено салатите води до обостряне на колита'', коментира още д-р Томова.
По думите ѝ приемът на голямо количество храна и алкохол може да доведе до обостряне на панкреаса и до така наречените панкреатити.
,,Периодично след тях следва хоспитализация до болнични заведения'', допълни още специалистът.
Расте броят на хората, постъпващи в болница след преяждане и препиване по празниците
11:20, 27 апр 19
25
1564
Шрифт:
Последни новини

Експерти от А1 представиха иновативни стратегии за киберзащита
16:42, 31 мар 25 / А1
"Без крила" – истинска история за силата на духа във видеотеката на А1 ТВ
14:04, 28 мар 25 / А1
Важно! За родители, подали заявление за прием на деца, в първа група в детските градини, извън обявения срок - 1 април
12:11, 27 мар 25 / Регионални новини
Добави коментар