Сериен убиец в Кипър остави острова в шок

11:45, 27 апр 19 / Свят 25 1983 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кипър е в шок след признание за убити седем жени и момичета, като всички са чужденки, в това, което се смята за първото серийно убийство на острова, съобщава БиБиСи.

Властите са изправени пред обвинения, че не са разследвали напълно случаите, когато жените са обявени за изчезнали.

Досега са открити телата на три филипинки, а две езера се претърсват за още жертви. Заподозряният е 35-годишен офицер от кипърската гръцка армия, той е задържан.

В Кипър нивото на престъпността е ниско и насилието срещу жени в този мащаб не е наблюдавано извън военно време. Страната е с население около 890 000 души. Средиземноморският остров е разделен между северна част, управлявана от кипърско турско правителство, и международно признатото правителство на юг, управлявано от кипърски гърци.

Претърсванията са насочени югозападно от столицата Никозия. В изявление президентът Никос Анастасиадис коментира, че е "шокиран от разкриването на толкова много срамни убийства срещу невинни чужденки и деца".

"Катимерини-Кипър" изпрати писмо за извинение на семействата на жертвите и обяснява, че това е "престъпление срещу страната, извършено от убиец", но "извършено и от държава и общество, постоянно развиващи ксенофобски тенденции и расистко поведение".

По-рано този месец бяха открити телата на две жени, 38-годишната Мари Роуз Тибурсио и Ариан Паланас Лозано от Филипините, те са обявени за изчезнали миналата година. След проследяване на онлайн съобщения на Тибурсио, е арестуван офицер от армията по подозрение в убийство.

Първо той отрича убийството на трета филипинка, 31-годишният Марикар Валтез Аркиола, която е изчезнала от края на 2017 г., но след това променя показанията си и признава убийството на седем жени и момичета през последните три години.

След ареста, задържаният показва на следователите кладенец в армейски полигон, където е открито неидентифицирано тяло на жена от непалски или индийски произход. Властите сега претърсват две езера на юг за телата на румънска майка и нейната дъщеря.

Търсят и шестгодишната дъщеря на Тибурсио, като задържаният също е признал за убийство й. Властите са обвинени, че не са взели случаите на сериозно поради това, че жените са от чужд произход. Основната опозиционна партия АКЕЛ призова шефа на полицията и министъра на правосъдието да подаде оставка.

"Демонстрирано е безпрецедентно безразличие, просто защото тези хора не са с кипърски произход, а идват от други страни", коментира лидерът на АКЕЛ Андрос Киприану.

Дорос Поликарпу, директор на "Киса", група за подкрепа на мигрантите и бежанците, обяснява пред "Ройтерс", че в Кипър управлява "двустепенна система", в която "някои не-кипърци не се ползват със същите права като местните. Неведнъж сме казвали, че мигрантите и бежанците в нашата страна са особено уязвими", допълва тя.

Кипърската полиция заяви, че ще разследва как са разследвани случаите.

Мария Мапориду, кипърски инженер-химик, организира Фейсбук събитие за бдение в отговор на убийствата и обяснява че са присъствали 1500 души. Организаторът допълва, че смъртта на жените "дойде като шок" и доведе до  поглед върху положението на жените мигранти в общественото съзнание. "Страхувам се да кажа, че не сме забелязали тези жени, които са живели тук и работят за нас и са дошли тук за по-добър живот. Не сме чули нищо за тях, но въпросът е, попитахме ли?", коментира тя.

"Те винаги са отхвърляни като по-ниска класа, заради работата, която обикновено вършат", обяснява протестиращ, като посочва, че нито правителството, нито църквата са организирали дни на траур, посветени на жертвите.

Кристина Скарпари обяснява, че е била на протеста, защото е ядосана, че е управлявана от система, която не успява да защити жените и обществото като цяло. "Липсата на справедливост, съчетана с липсата на отчетност и недостатъчни отговори на правителството за смъртта на тези хора, кара хората в моята общност да се почувстват гневни", допълва тя.

"Липсата на системен подход по отношение на разследванията, правата на жените, дълбокия расизъм, сексизъм и липсата на социална справедливосткато цяло, е представителна извадка за Кипър и корумпирания манталитет, който е част от нормата", обяснява Скарпари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама