Четири факта за икономиката на Северна Корея, които сигурно не знаете

14:30, 27 апр 19 25 1925 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Северна Корея е една от държавите, за които се знае най-малко в света. На територията на азиатската страна живеят 25 милиона души като тя над 70 години вече е управлявана от династията Ким. Икономиката й е сред най-затворените в света, като търговски партньор номер 1 за нея е съседен Китай.

Въпреки липсата на много информация, може да отличим няколко интересни факта за севернокорейската икономика. Ето и част от тях:

Никой не знае колко точно е голяма тя

Правителството на азиатската страна не публикува официални икономически данни от 60-те години на миналия век. За растежа в страната могат да бъдат намерени данни в годишния отчет на Централната банка на Южна Корея. Според данните за 2018 година брутния вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 4,6% или с най-бързия си темп от 1999 година насам.

Шофьор на такси - това е една от най-желаните професии в Северна Корея

През миналата година от базираното в Южна Корея издание Daily NK разказаха в свой репортаж, че една от най-желаните професии в страната е тази на таксиметровите шофьори. Според информацията тогава тези услуги са все по-търсени. Услугите се ползват само от заможните хора в страната, като самите таксиметрови компании наемат хора, които да им търсят клиенти. И им плащат по 50 долара на ден.

Страната разполага с ресурси, изчислявани на $6 трилиона

Преди време анализаторът от Credit Suisse представи изчисления, според които ако Пхенян реформира икономиката си, тя може да нарасне до 100 милиарда долара през следващото десетилетие. За постигането на това, според него, би помогнало огромното количество на неизползвани залежи от природни ресурси в страната.

"Държавното южнокорейско дружество с дейност в минната индустрия изчислява, че северната им съседка има големи запаси на въглища, желязна руда, цинк, олово, мед и редки метали, чиято обща стойност може да надхвърли 6 трилиона долара", обясни тогава експертът.

Засега обаче услугите имат най-голям принос към БВП

За севернокорейската икономика от голямо значение са земеделието, военната промишленост и минната индустрия. Те са с дял от съответно 21,7%, 13,7% и 12,6% към БВП. На първо място в това отношение обаче е секторът на услугите с дял от 31,1%.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама