Вижте как Благодатният огън пристигна в София

21:15, 27 апр 19 25 1653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Благодатният огън кацна в София.

Българската църковно-държавна делегация беше водена от Старозагорския митрополит Киприан.

Тя е присъствала на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим.

Благодатният огън ще бъде разнесен до всички храмове в България.

Благодатният огън пренасяме от Йерусалим в специални, огнеупорни фенери, които са доста скъпи, като един фенер струва 1000 лева, обясни по-рано директорът на Дирекцията по вероизповеданията при МС. По принцип носим по четири фенера, а сега ще вземем пет фенера, защото с нас ще е и македонският епископ Яков, поясни той.

 

Той уточни, че три от фенерите с Благодатния огън ще бъдат предадени на главния секретар на Светия синод на Българската православна църква, а самият Емил Велинов и македонският епископ ще продължат с "Фалкона" за Скопие, където да пренесат Благодатния огън с два фенера и в Северна Македония. През миналата година духовници от Македонската църква бяха дошли на летище "София" да вземат от Благодатния огън, но трябваше много да бързат, за да го занесат за вечерното богослужение, припомни Велинов.

Благодатен или още Свещен е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус за погребение, припомня БНР.

 

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

Когато Йерусалим преминавал "през ръцете" на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден.

Има сведение, че Огънят не слязъл един-единствен път в самата църква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Вместо това като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.

В Русе, Варна, Велико Търново и Силистра Благодатният огън ще пристигне през Румъния. Около 20 часа се очаква кортежът с румънски свещеници да бъде в Гюргево, а след това русенски свещеници ще го пренесат през Дунав мост.

Свещеници от епархиите във Варна, Велико Търново и Силистра ще дойдат тази вечер във Русе, за да получат пламък от огъня:

"Да се надяваме, че както и досега самолетът, с който румънската делегация носи благодатния огън ще пристигне навреме, за да може навсякъде да се получи това благословение за празника", това каза русенският митрополит Наум и обясни, че въпреки недостига на свещеници в епархията във всички 260 храма ще има празнични служби според предварително създадения график.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама