Вселената е по-млада, отколкото се смяташе досега

17:30, 29 апр 19 / Култура 25 1216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вселената е по-млада, отколкото се смяташе досега, и се разширява много по-бързо. Това показват нови астрономически изследвания, съобщи БГНЕС.

Новите данни сочат, че познатата вселена е приблизително на 12.5-13 милиарда земни години, което е с около един милиард години по-малко, отколкото се смяташе от космолозите.

Гигантски астероид е минал близо до Земята

Данните, събрани от космическия телескоп „Хъбъл” на НАСА, преразглеждането на оценки за възрастта и разширяването от астронома Адам Рийс, носител на Нобелова награда, доведоха до моментно блокиране на стандартния модел на физиката, тъй като учените по света обмислят последиците от новата информация.

Нашата по-бърза и по-млада вселена се датира чрез използването на математическо изчисление, известно като „Константата на Хъбъл” - число, дефинирано в началото на 20-ти век, но сега - благодарение на Рийс и неговото ново изследване – се твърди, че то е с около 9% по-голямо.

Учени за пръв път засякоха трус на Марс

Новото число пряко влияе върху способността на човечеството да отгатне възрастта на познатата вселена - интегрално изчисление на физиката.

Тъй като и Рейс, и поддръжниците на по-ранната версия на „Константата на Хъбъл” твърдят, че техните изчисления са правилните, мнозина призовават за ново определяне на измерванията.

„Все по-често изглежда, че ще ни трябва нещо ново, за да обясним това”, отбелязва Рийс, астроном от „Джон Хопкинс“, който спечели Нобеловата награда за физика за 2011 година.

Други учени, включително и астрофизикът на НАСА и нобеловият лауреат Джон Матър, предлагат две възможности за космическата главоблъсканица: „Първо, правим грешки, които все още не можем да намерим. Две, природата има нещо, което още не можем да намерим”.

Понастоящем повечето астрономи са объркани, предполагайки, че и Рейс, и по-ранният модел могат да са прави - в едно и също време - особено като „никой не може да намери нищо грешно" в нито едно от измерванията, според астрофизика от университета в Чикаго Уенди Фридман, цитиран от KWTX.com.

Намирането на начин за съгласуване на двете различни измервания изисква създаването на нов начин да се говори за „Константата на Хъбъл“, за физиката и космологията, според учените.

„Трябва да добавите нещо във вселената, за което не знаем", отбелязва астрофизикът от института за наука „Карнеги“ Крис Бърнс.

„Това винаги те кара да се чувстваш неловко“, добави той.

Дали тъмната материя, тъмната енергия или друга все още неоткрита елементарна сила се появяват, за да обяснят как два резултата могат да бъдат верни по едно и също време, астрофизиците все още не знаят. Не е ясно дали ще трябва да направят промени в общата теория на относителността на Айнщайн.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама