ЕС стартира план за нисколихвени кредити за млади фермери

16:00, 29 апр 19 / Свят 25 1057 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз стартира план за отпускане на по-евтини кредити за млади фермери, които често се отхвърлят от банките. Размерът на пакета е до един милиард евро, предаде БГНЕС. 

Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка искат банките да съчетаят кредитите, като общата сума да достигне два милиарда евро.

Държавата ще окаже помощ на малките мандри и кланици

"Достъпът до финансиране е от решаващо значение и често е пречка за младите хора, които искат да се присъединят към професията," каза комисарят по земеделието Фил Хоган. "С 11% от европейските земеделски производители под 40-годишна възраст подкрепата на младите земеделски производители в сектора е приоритет за Европейската комисия".

Банките са отхвърлили 27% от заявленията за кредит, подадени от млади фермери от ЕС през 2017 г., в сравнение с едва 9% за по-възрастните кандидати.

Тези, които са на възраст под 40 години, представляват 11% от 10,3 милиона земеделски производители в ЕС през 2016 г., докато над 65-годишните представляват 32%, сочат данни на Евростат.

Изключително рядко се срещат млади земеделски стопани в Кипър (3,3%), в Португалия (4,2%) и в Обединеното кралство (5,3%). Те са по-добре представени в Австрия (22.2%), в Полша (20.3%) и в Словакия (19%).

28-те държави-членки на ЕС ще предложат на младите земеделски производители по-ниски лихвени проценти, петгодишен мораториум върху изплащанията и след това до 15 години, за да изплатят целия заем.

Схемата също така позволява гъвкавост при по-трудни времена, като предлага гратисни периоди от няколко месеца.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама