22 нови автобуса на природен газ тръгват в София

09:48, 30 апр 19 25 1741 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

22 нови автобуса на природен газ тръгват в София, съобщиха от Столична община.

Официалното пускане в експлоатация ще се проведе днес от 11:00 часа на паркинга на Зала “Арена Армеец” в присъствието на кметът Йорданка Фандъкова.

Машините са марка „Ютонг”, нископодови, климатизирани, с възможност за ползване на интернет от пътниците.

Част от автобусите ще се движат по линия 604. От средата на месец май ще обслужват и линии 113, 384 и 75.

''За по-малко от 5 години подменихме 91% от движещите се автобуси в системата на градския транспорт в София. Това ще стане факт до средата на тази година с пускането на последните 60 съчленени автобуса на природен газ, които вече са в града и в момента се оборудват. Те трябва да тръгнат до края на месец юни'', каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

91% са автобусите с екологичен стандарт ЕВРО 6 и 4% са автобусите с нулеви емисии, това са първите електробуси. Очакваме още 15 електробуса“, отчете Фандъкова и подчерта, че освен обновяването на градския транспорт общината полага грижи за подобряване и на условията на работа на водачите в системата на градския транспорт. Тя припомни, че до този момент на годината заплатите им са били увеличени с 20%.

Новите автобуси са нископодови, снабдени са с видеонаблюдение, климатик, механична рампа и система за накланяне на автобуса, което допълнително улеснява достъпа на трудноподвижни хора и майки с колички, има възможност за зареждане на мобилни телефони, подсигурена е и защита за шофьорите. От утре те ще се движат по линия 604, 113, 75 и 384.

Стана ясно още, че фирмата доставчик разработва автобуси, които ще се движат с водородни частици, както и че наскоро са завършили тестовите изпитания на безпилотен автобус.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама