Дончев имал спорове с Боршош за ремонта на НДК

12:30, 30 апр 19 25 1290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът Томислав Дончев е имал спорове с бившия директор на НДК Мирослав Боршош, докато е ръководел ремонта на НДК за европредседателството.

Това каза Дончев в качеството си на свидетел по делото за неправомерно изразходване на близо 3,5 млн. лв. бюджетни средства.

Част от споровете са били за начина, по който се управлява дружеството, уточни вицепремиерът пред журналисти. Притесненията му били за това, че темпът на разходите не съответства на темпа на приходи и се появява дефицит.

„Както казват експерти в Министерство на финансите: „парите нямат панделка”, тоест – ако някой своеобразно е ползвал средства от целевата субсидия за други разходи, само че в последствие от други приходи е успял да вкара точно същите средства, това не е обезателно нарушение”, коментира Дончев.

Вицепремиерът Томислав Дончев, бившият министър на европейското председателство Лиляна Павлова и бившият вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков – Деница Златева, се явиха като свидетели по делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош, съобщава БГНЕС.

Боршош е подсъдим за длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост и сключването на множество неизгодни сделки, с които според държавното обвинение е ощетен Дворецът на културата с около 3,5 млн. лева. По делото с обвинение се сдоби и експредседателят на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев.

Според прокуратурата, отпуснати целево за подготовка и оборудване на сградата за председателството на Съвета на ЕС средства са били разходвани за настоящи разходи на НДК.

Тримата бивши и настоящи членове на правителството са призовани за свидетели, защото в различни периоди от време управляваният от Боршош Национален дворец на културата е бил под техен надзор.

От своя страна Лиляна Павлова припомни, че е била принципал на НДК само 45 дни - от 10 май до 26 юни същата година. „Важното е, че сградата беше приведена в готовност и изпълни своите функции по председателството“, заяви тя.

На съдебното заседание днес присъстваше и настоящият шеф на НДК Ангел Митев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама