Синдромът на разбитото сърце има дълготрайни последици

10:40, 02 май 19 25 1285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жертвите на Синдрома на разбитото сърце не се възстановяват от самосебе си, без лекарска помощ, а пораженията върху здравето са трайни. Това установиха шотландски учени след подробно изследване.

В изследването участвали 52-ма души от двата пола. Учените се съсредоточили да установят дали болестта дава някакви отражения върху здравето, или е просто психично състояние. Известно е, че т.нар. „синдром на разбитото сърце“ е свързан с емоционален или физически стрес и може да доведе до сърдечна слабост и недостатъчност, а в определени случаи може да има и по-сериозни последици за здравето.

Получените резултати им дадоха повод да признаят Синдрома на разбитото сърце за болест, която оставя дълготрайни поражения на сърцето, като уврежда и сърдечния мускул.

Като емоционални и чувствителни в плен на болестта по-често се оказват жените. Синдромът имитира сърдечна криза - болка в гръдния кош и лявата ръка. Тя пълзи понякога към горната челюст, затруднява дишането, появяват се внезапни позиви за повръщане, световъртеж, а понякога избива и студена пот.

Това състояние обаче далеч не е невинно, нито въображаемо, а има дълготрайни последици. Проучването на учените показало, че ако човек остане жертва на синдрома в продължение на четири месеца, състоянието води до развитие на фиброза, т.е. трайно увреждане на сърдечния мускул.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама