Кои навици вредят на гръбначния ни стълб?

12:40, 07 май 19 25 1645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръбначният стълб е основната опорна структура в тялото ни. Много често обаче изпитваме болка именно там заради наши вредни навици. Ето кои са те:   

Стрес и депресия

Изследвания показват, че депресивното състояние може да доведе до мускулно напрежение, раменете се отпускат, а стойката на тялото се прегърбва. В резултат развиваме болка в гърба или в кръста.

Смартфонът

Постоянното гледане на екрана провокира напрежението в областта на шията и оказва натиск върху целия гръбнак. Това води до загуба на естествената извивка на гръбначния стълб и натоварване на гърба.

Дългото седене на стол

Дългото време в седнало положение може да предизвика болки в долната част на гръбначния стълб. Лошата стойка по време на седене оказва влияние върху състоянието на врата и раменете, а това води до по-голямо напрежение върху тялото.

Пушенето                                                               

Никотинът нарушава нормалния кръвен поток около гръбначния мозък.

Кафето

Любовта към кафето може да навреди на скелета и гръбначния стълб, тъй като кофеинът допринася за извличането на калций от костите.

Неправилна позиция за сън

Неправилната позиция за сън също може да предизвика болки в гърба. За да се облекчи товара от кръста, линията на гръбначния стълб трябва да остане права по време на сън. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама