Мирослав Найденов за къщите за гости: Оставките няма да решат проблема

09:10, 08 май 19 / Политика 25 894 Шрифт:
Topnovini

"Първата година на прием по програмата за къщи за гости е 2010 г., а усвояемостта е около 1%, последната е около 50%", коментира в сутрешния блок на bTV Мирослав Найденов, бивш земеделски министър.

Осем души са обвинени за злоупотреби с еврофондове

Според него в стремежа средствата да бъдат усвоени, администрацията е била притискана. "Това обикновено се случва в последната година на програмната", смята още той.

"На това трябва да се направи анализ и да се извърши проверка", допълни Найденов. Според него ако има виновен, той трябва да понесе персонална отговорност, а оставките няма да решат проблема.

Прокуратурата: Проверките на къщите за гости не се осъществяват съвместно с МЗХГ

"През ДФ „Земеделие” минава най-големият дял от европейските пари и това е факт – още от началото на членството ни през 2007 г. И там, където има огромен финансов поток, е възможно да има и опити за финансови злоупотреби. Вече дали това е така, има компетентни органи, които ще кажат", заяви още бившият земеделски министър.

Порожанов за къщите за гости: Фонд „Земеделие” си е свършил работата

Според него подалата оставка зам.-директорка на фонда Иванка Багдатова-Мизова е била консултант по проекта на една от къщите и е имало пропуск да си остави телефона, но тя няма право да бъде такава. Тя подаде оставка, след като се появи информация, че  телефонът й е обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола. 

По думите на Найденов проверката на къщите за гости може да извади наяве и други служители на фонда, които са били консултанти. „Не може тези, които раздават средствата, да консултират тези, които трябва да ги получат", каза още той.

Порожанов: Не съм договарял къщи за гости

Според бившия министър големият проблем при така наречените къщи за гости е или системен проблем в последващия мониторинг, който трябва да бъде незабавно отстранен, ако това е така.

"Или другото, което разбира се, вече е престъпно, ако има човешка намеса на определени длъжностни лица, определящи критериите за оценка на риска и тези, които попадат в нея", каза още Мирослав Найденов. 

Той призова да не се слага петно на цялата програма, тъй като много хора разчитат на тази мярка и този поминък.

"Съществува програма за оценка на риска на произволни обекти. От фактите обаче става ясно, че има пропуск", подчерта той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама