България финансира със 180 000 лв. паметника-костница „Нешков връх“

11:10, 09 май 19 / Политика 25 1146 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Правителството на Република България и Община Цариброд ще бъде подписано днес от извънредния и пълномощен посланик на България в Сърбия Радко Влайков и кмета на град Цариброд Владица Димитров. Церемонията ще се състои от 11 часа в град Цариброд, Република Сърбия, съобщиха от МВнР.

Одобреният за финансиране от българската държава, чрез бюджета на Министерството на външните работи, проект на Община Цариброд за изграждане на електрифицирана инфраструктура на комплекса „Нешков връх” е на стойност 180 000 лв. и се реализира по линия на българската политика за сътрудничество за развитие. Проектът е от изключително значение за местната общност с преобладаващо българско население. Паметникът-костница „Нешков връх” е сред най-значимите културно-исторически паметници в историята на България и Сърбия. В него почиват костите на загиналите българи и сръбски войни в братоубийствената война от 1885 г.

Тази година по линия на българската политика за сътрудничество за развитие ще бъдат подпомогнати проекти в 9 държави от Западните Балкани и Източното партньорство, включително и в Сърбия. Общата стойност е близо 3,5 млн. лева. В Сърбия ще бъдат финансирани още проекти в Босилеград, програми за сближаване на сръбското и европейското образование и други. На среща в София през април т.г. министърът за европейската интеграция на Република Сърбия Ядранка Йоксимович благодари на министъра на външните работи Екатерина Захариева за проектите, които се реализират с подкрепата на България по линия на помощта за развитие, и подчерта тяхната значимост.

С реализирането на проекта „Нешков връх” ще се подобри инфраструктурата на историческата местност, достъпът до нея и до прилежащия манастирски комплекс „Св. Троица“. Растящият брой туристи – българи, сърби и чужденци, които посещават местността и тежкият, труднодостъпен терен, принуждават още през 2016 г. Община Цариброд да търси варианти за асфалтиране на пътя и изграждане на необходимата инфраструктура за пълноценен достъп. Финансирането на проекта ще насърчи туризма и ще спомогне за по-голямата популяризация на „Нешков връх”.

Първият етап от проекта, който българската държава ще финансира, е изграждането на електрифицирана инфраструктура на комплекса. Планира се и последващо осветяване на паметника, което ще позволи през тъмната част на денонощието той да се вижда от Цариброд и прилежащата околия, както и от България. Във втория етап от проекта е предвидено изграждането на асфалтов път между Цариброд и „Нешков връх”, за което Община Цариброд е осигурила бюджетно финансиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама