БЛС преподписва анекса към Националния рамков договор

10:55, 12 май 19 25 1481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 221 гласа "за" делегатите на 70-тия извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС) упълномощиха Управителния съвет на съюза да преподпише анекс към Националния рамков договор (НРД) за 2018 г.

Гласувана е била и декларация за устойчива и реална политика в здравеопазването. По време на преговорите БЛС ще настоява по най-бързия начин да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца, бременни и в областта на пулмологията.

В декларацията се казва: "Ние, българските лекари, с тревога следим поредицата от протести в страната. БЛС се солидализира с изискванията на колегите педиатри от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" проблеми. Те могат и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на клиничните пътеки в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитацията в извънболничната. По-най бързия начин трябва да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца, бременни и в областта на пулмологията. Необходими са мерки, които да създадат устойчива и реална политика."

Поради тази причина БЛС настоява в спешен порядък да бъдат предприети следните действия:

  1. Да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в Педиатрията. Ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения.
  2. БЛС настоява за увеличаване на цените на педиатричните клинични пътеки от 1-во до 3- то ниво още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018, като за тази цел се използва резерва на НЗОК.
  3. Въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата.
  4. Да се отпуснат допълнителни средства в размер на 6 % от резерва на НЗОК, които да се използват за доболнична помощ още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018.
  5. Изплащане на т. нар. "надлимитна дейност" на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г.
  6. Достойно заплащане за всички работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти.
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама