Росен Плевнелиев обвини Румен Радев в дълбока некомпетентност

15:30, 12 май 19 / Политика 25 1640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

,,Президентът Радев отново заблуждава и манипулира българското общество, казвайки днес в Асеновград: "Специално за завода на "Фолксваген" аз поканих германския президент."" Това заяви президентът на републиката (2012-2017) Росен Плевнелиев в коментар за "24 часа" на думите на действащия държавен глава. И изреди аргументите:

,,Първо, в делегацията на германския президент нямаше изобщо представител на Фолксваген. Точно обратното - екипи на немската компания преговарят с правителството и автомобилния клъстер на България повече от година, като президентството няма абсолютно нищо общо с това.

Второ, не е "Фолксваген", а е "Шкода". Освен че манипулира, Радев показва и дълбока некомпетентност. Повтарям, преговорите досега се водят не от екипи на "Фолксваген", а от екипи на "Шкода".

Трето, самото политическо говорене на Румен Радев по темата означава дълбоко неразбиране на процеса на преговори, който е изцяло експертен. Решението също е експертно.

Политизирането на темата е дълбоко погрешно. Самото говорене пречи, независимо от кого, още повече от президента. Решението може да се вземе скоро, но може и с известна степен на вероятност да се отложи. Политическото говорене на Радев е контрапродуктивно и ще ни отдалечи, нещо повече - ще произведе крайно негативна реакция на инвеститора, предупреди Плевнелиев. И призова: "Като почетен председател и създател на автомобилния клъстер на България апелирам президентът да стои настрана, както досега. По проекта работим и преговаряме заедно с правителството повече от година. Радев не е имал нищо общо. По-добре и да няма."

Българското общество днес получи още едно доказателство за разликата между популисти, в случая Радев, и обществено отговорни лидери, които мислят и действат дългосрочно, наистина искат тази стратегическа инвестиция да се случи, и именно затова мълчат и работят посветено повече от година", заключи Плевнелиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама