Отпуснаха над 3,4 млн. лв за детско здравеопазване

12:06, 15 май 19 / Политика 25 1298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 3 400 000 лева за детско здравеопазване отпусна правеителството. Половин милион ще получат 40 центъра за детско и майчино здравеопазване.

С 1 250 000 лева ще бъдат закупени апарати за дихателна реанимация и кувьози за общинските и държавни болници.

Детската болница в София ще получи 1 700 000 лева. Средствата ще се използват за подобряване на лечението на децата и за увеличение на заплатите.

Oтпускат близо 3 млн. лв. за заплати в педиатричната болница и нова техника

Точката мина първа на днешното заседание на Министерски съвет, тъй като поели ангажимент към педиатричната клиника, както обясни премиерът Бойко Борисов. Той каза, че е бил възложил да се провери колко кувьоза за цялата страна на необходими, плюс апаратите за вдишване.

"Така че в тази точка организираме и финансираме и педиатричната болница, и за всички нуждаещи се болници държавни и общински включително необходимите бройки кувьози и 15 апарата – толкова са поискаха лекарите - за вдишване. Те поискаха 10, ние даваме 15, за да могат да са гарантирани и тази тема да приключи”, заяви Борисов.

"1.7 млн. лв. са за СМАЛДБ "Проф. Иван Митев", която се очертава, като основен здравноконсултативен център", поясни здравният министър Кирил Ананиев.

"Това от една страна ще позволи да не пестим от средства по отношение диагностиката на децата, по отношение възможностите за лечение, които са на разположение в нашата страна. Надявам се да задържим персонала, който имаме и който е на критична точка, да привлечем нови кадри", каза проф. Иван Литвиненко - СБАЛДБ "Проф.Иван Митев", предаде БНТ.

Ананиев посочи отново за какво ще бъдат разходвани и насочени одобрените допълнителни средства. „За закупуване на медицинска апаратура 15 апарата за дихателна реанимация и 50 кувьоза на стойност 1 250 000 лв. за нуждите на педиатричната болнична помощ, чрез провеждане на обществена поръчка по Закона за обществените поръчки от МЗ. Закупената медицинска апаратура ще бъде предоставена на лечебните заведения за болнична помощ и на общините”, обясни министърът, предаде БГНЕС.

За дейности по националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2014-2020г. са одобрени 2 200 000 лв., от които 1 700 000 лв. са за специализираната болница за активно лечение за детски болести професор Иван Митев, която се е очертава като основен здравноконсултативен център и ядрото на новата многопрофилна комплексна детска болница, обясни министърът. Останалите 500 000 лв., каза той са за 30 здравноконултативни центрове за майчино и детско здраве.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама