Желязков: Високите ставки в тол системата ще са за тировете над 12 тона

13:10, 15 май 19 / Политика 25 1478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Големите ставки в тол системата ще се отнасят за много тежките автомобили, над 12 тона, с повече от три оси, каквито всъщност не се ползват за превоз на хранителни стоки и продукти'', каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков във Варна, съобщава БТА.

Според него отражението от въвеждането на таксите върху бизнеса далеч няма да бъде в апокалиптичните размери, които се коментират в момента.

"Хубавото е, че системата ще бъде експериментално тествана, няма как да заработи още от деня на пускането й. Такъв преходен период ще даде възможност за набиране на данни за анализи", посочи още Желязков.

Във Варна министърът посети полигона на Българския морски квалификационен център /БМКЦ/, за да се запознае с новоизградените съоръжения за обучение на моряци. Той уточни, че до момента инвестициите са близо 1 милион лева, като предстои ново вложение от още толкова средства. По думите на Желязков всяка година в БМКЦ се обучават не по-малко от 3 хиляди български и чуждестранни моряци. 

За бъдещото развитие на пристанище "Варна" министърът посочи, че има сключен договор за разработването на целия генерален план на порта, който се разглежда от Междуведомствен съвет. "Освен това върви голям проект, свързан с удълбочаването на каналите и развитието на "Варна Запад". Източната част на порта е и ще бъде зона за обществен достъп и круизен туризъм, а целта е след 6-о корабно място да се осигури възможност за поемането на по-голям обем товари, включително чрез удълбочаването на кейовата стена", допълни Желязков.

По думите му идеята е по развитието на пристанището да се работи не на парче, а като едно цяло, като решенията се вземат след дискусии с местната власт, синдикатите и цялата варненска общественост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама