Проучване: Пластмасата убива близо 1 млн. души годишно

18:00, 17 май 19 / Свят 25 1370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пластмасата и неправилното й изхвърляне убива близо 1 млн. души годишно, предупреждава водещият и защитник на околната среда сър Дейвид Атънбъро, цитиран от bTV. Той цитира доклад на организациите “Тиърфънд”, “Флора и фауна интернешънъл” и “УейстЕйд”, който очертава едно от първите широкообхватни проучвания на влиянието на пластмасата върху човешкия живот и природата.

Според проучването между 400 хил. и 1 млн. души от най-бедните части на планетата умират всяка година заради болести и инциденти, свързани с неправилното изхвърляне и съхранение на пластмаса.

Статистиката сочи, че боклукът на едва един от четирима души се събира и изхвърля по правилата. Остатъкът попада в околната среда, където не само унищожава природата и био разнообразието, но води и до лоша хигиена, наводнения, огнища на холера и много други.

В много държави единственият начин пластмасата да бъде унищожена е като се изгори, което пък замърсява въздуха. В доклада е очертано и негативното влиянието на микропластмасата (парченца пластмаса с размери не повече от 5 мм в диаметър) върху човешкото здраве. Според поседни проучвания микропластмасата се натрупва в човешкия организъм с годините и може да има негативни последици върху здравето ни.

“Замърсяването с пластмаса е катастрофа, която е пренебрегвана твърде дълго. Време е да вземем мерки спрямо тези, които използват пластмаса в държави, в които тя не може да се преработва, както и да подкрепим общества и правителства в тази ужасна криза”, коментира Атънбъро.

Организациите зад проучването призовават мултинационалните компании “Кока Кола”, “Пепси”, “Нестле” и “Униливър” да намалят използването на пластмасови опаковки за еднократна употреба в държавите, в които те не могат да бъдат рециклирани.

Жителите на развиващи се държави нямат друга възможност освен да изгарят или изхвърлят пластмасовите отпадъци. Това не е отговорен бизнес модел и призоваваме тези компании да спрат използването на пластмасови опаковки за еднократна употреба”, коментира Джоан Грийн от “Тиърфънд”.

Компаниите предлагат да се направят промени в законодателството, които да задължат големите компании да публикуват данни за използваната пластмаса на годишна база. Докладът призовава до 2025 г. да намалят опаковките на половина и да използват такива за многократна употреба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама