Aвтопилот на Tesla уби шофьор

12:10, 17 май 19 / Свят 25 1146 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Случи се отново – перфектният автопилот на Tesla разби поредния автомобил, докато ръцете на шофьора му не са държели волана.

Инцидентът се е случил на първи март във Флорида, но властите го обявяват чак сега, след края на разследването. Според информацията им, шофьорът включил автопилота на колата Model 3 едва 10 секунди преди тя да се разбие в мини бус, убивайки го на място. Ръцете му не са били засечени на кормилото през 8 от тези 10 секунди.
Новината отново предизвиква дебати около сигурността на автопилота на Tesla, за който Илон Мъск обеща, че скоро ще стане перфектен, но още не  се е стигнало до там. 

Критиците на компанията обаче продължават да твърдят, че да рекламират помощно средство като автопилот заблуждава шофьорите и им дава фалшиво чувство за сигурност.

Tesla, от своя страна, продължава да защитава софтуера си.

"Хората, които управляват Tesla са изминали близо 1 милиард километра на автопилот. Това показват данните ни. Когато системата се използва правилно и шофьорът може да реагира винаги, когато има нужда, то тя работи перфектно и дори по-безопасно от тези, които нямат нужда от асистенция“, казват от компанията. Ала според разследващите, водачът на Model 3 няма вина за катастрофата. Тогава – кой е отговорен?

Според друг доклад, направен от автономна компания само за първата една четвърт от годината, на всеки 2,87 милиона мили става поне един инцидент с Tesla на автопилот.

През годините, реномето на компанията е белязано от много инциденти, някои от които – фатални. Миналият месец семейството на инженер от Apple започна дело срещу Tesla, обвинявайки автомобилния гигант, че несъвършеният му автопилот е отговорен за смъртта на мъжа.

През последните месеци, дори години, софтуерът на Tesla се подобрява. Но той все още се нуждае от пълното внимание на шофьора и не е пригоден да работи по всички пътища.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама